Debat

Danner: Indfør omvendt fodlænke og giv voldsudsatte kvinder friheden tilbage

En omvendt voldsalarm kan forebygge psykisk vold og kvindedrab, skriver Mette Marie Yde.

Det farligste tidspunkt for en kvinde er, når hun bryder med voldsudøveren. Hvis hun anmelder ham, bliver sikkerheden truet endnu mere, skriver Mette Marie Yde.
Det farligste tidspunkt for en kvinde er, når hun bryder med voldsudøveren. Hvis hun anmelder ham, bliver sikkerheden truet endnu mere, skriver Mette Marie Yde.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Mette Marie Yde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Snart er det fem år siden, at psykisk vold blev gjort strafbart i Danmark. Det var en milepæl for de mere end 100.000 kvinder, som hvert eneste år bliver udsat for psykisk vold.

I Danner møder vi hver eneste dag kvinder, som har været udsat for grov psykisk vold. De er systematisk blevet hånet, nedgjort, ydmyget, overvåget, kontrolleret, manipuleret. Ofte på daglig basis og over en lang årrække.

Læs også

De er blevet truet med, at deres partner vil tage børnene fra dem.

De er blevet truet med, at deres partner vil begå selvmord, hvis hun forlader ham. De er blevet truet med at blive slået ihjel.

Lov ligestiller psykisk og fysisk vold

Da et bredt flertal i Folketinget 1. april 2019 vedtog den særlige bestemmelse i straffeloven, lød det, at psykisk vold skulle ligestilles med fysisk vold.

Det gav rigtig god mening.

Myndighederne mangler viden om, hvordan vi som samfund bedst opsporer og hjælper kvinder udsat for psykisk vold.

Mette Marie Yde
Direktør, Danner
 

For psykisk vold er den mest udbredte partnervoldsform, og stort set alle de kvinder, vi møder i Danner, har været udsat for psykisk vold.

Det er ofte i kombination med andre voldsformer som fysisk vold, seksuel vold, økonomisk vold og materiel vold.

Psykisk vold har dybt alvorlige konsekvenser for ofrene.

Faktisk er konsekvenserne ofte længerevarende end ved eksempelvis fysisk vold. Angst, depression og PTSD er bare nogle af konsekvenserne.

Samfundet overhører kvinder

Men mindre end hver tiende, som har været udsat for psykisk partnervold, anmelder volden. Det er der gode grunde til.

Det farligste tidspunkt for en kvinde er, når hun bryder med voldsudøveren. Hvis hun anmelder ham, bliver sikkerheden truet endnu mere.

Læs også

Selv når volden anmeldes, fører få anmeldelser til en retssag. Kun få bliver dømt for psykisk vold, viser tal fra Rigspolitiet.

Derfor er vi ikke i mål. Der er noget, vi ikke gør godt nok, når det kommer til at hjælpe kvinder, som er udsat for psykisk vold.

I Danner mener vi, at myndighederne mangler viden om, hvordan vi som samfund bedst opsporer og hjælper kvinder udsat for psykisk vold. Politiet mangler stadig viden om, hvordan de kan hjælpe kvinderne med at indsamle beviser, så de kan rejse deres sag. Anklagere og domstole mangler viden om voldens dynamikker og konsekvenser for den voldsudsatte.

Uden den viden får vi ikke flere voldsudøvere dømt for psykisk vold, og voldsudsatte kvinder må fortsat kigge langt efter retfærdighed.

Indfør omvendt voldsalarm i Danmark

Samtidig har vi en regering, som tøver med at indføre de redskaber, der virker.

For selvom kvinderne lykkes med at bryde med voldudøveren, bliver mange kvinder fastholdt i volden. De bliver chikaneret, overvåget, kontrolleret og stalket af deres ekspartner.

Kvinderne lever hver eneste dag i frygt for ny vold eller for at blive slået ihjel.

Omvendt voldsalarm kan langt fra løse alle udfordringer for voldudsatte kvinder, men det er et vigtigt redskab.

Mette Marie Yde
Direktør, Danner
 

Men vi har faktisk et meget konkret redskab i skuffen, som både kan forebygge psykisk vold og kvindedrab: Omvendt fodlænke.

I stedet for at registrere, at voldsudøveren forlader eget hjem – registrerer den, at den dømte bevæger sig tæt på offerets hjem.

Hvis voldsudøveren bevæger sig ind i forbudszonen og kommer for tæt på offerets hjem, vil det udløse en alarm hos politiet. Politiet kan nå frem, før han når den voldsudsatte.

Siden 2013 har i alt 105 personer fået den omvendte fodlænke på i Norge. Ikke en eneste gang har en af de 105 gerningsmænd i Norge forsøgt at nærme sig offeret.

Omvendt voldsalarm kan langt fra løse alle udfordringer for voldudsatte kvinder, men det er et vigtigt redskab til at forhindre kvindedrab og give voldsudsatte kvinder frihed.

Så hvad venter vi på: Følg op på kriminaliseringen af psykisk vold. Prioritér, at myndighederne får den nødvendige viden. Og indfør omvendt fodlænke i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Marie Yde

Direktør, Danner
Cand.scient, geografi (Københavns Uni. 2004)









0:000:00