Debat

LA: Giv de svigtede børn chancen for at få en ny familie

DEBAT: Hensynet til barnet skal veje tungere end hensynet til de biologiske forældre, og derfor skal det være nemmere for plejeforældre at adoptere plejebørn, skriver Laura Lindahl, social- og børneordfører for Liberal Alliance.

Vi skal have store ambitioner for den tilværelse, vi tilbyder anbragte børn, mener Laura Lindahl. 
Vi skal have store ambitioner for den tilværelse, vi tilbyder anbragte børn, mener Laura Lindahl. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laura Lindahl
Social- og børneordfører for Liberal Alliance

"Der er aldrig nogen, der har været sammen med mig uden at få penge for det".

Sådan sagde en ung kvinde til mig, da hun skulle beskrive sin opvækst som anbragt barn. Hun fortalte om en juleaften, som blev tilbragt alene, fordi hun ingen havde omkring sig.

På den måde var juleaften ikke stort anderledes end så mange andre aftener. Hun spurgte, om jeg kunne forestille mig slet ikke at have nogen. Ingen søskende, forældre eller andre, der kan udgøre en brugbar familierelation for en. Det kunne jeg ikke.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Ordene skar mig i hjertet, det indrømmer jeg gerne. Plejefamilier gør et utrolig vigtigt stykke arbejde, som skal værdsættes og anerkendes. Samtidig må vi også bare erkende, at noget af det vigtigste for os som mennesker er varige relationer.

Hvis din opvækst er inddelt i forløb, der alle slutter på et tidspunkt, fordi du er midlertidigt anbragt på eksempelvis en døgninstitution, bor i en plejefamilie, der ikke har ansvaret for dig, når du fylder 18 år, og så videre, så gør det noget ved mennesker, som vi skal tage alvorligt.

Plejefamilier gør et utrolig vigtigt stykke arbejde, som skal værdsættes og anerkendes. Samtidig må vi også bare erkende, at noget af det vigtigste for os som mennesker er varige relationer.

Laura Lindahl
Social- og børneordfører for Liberal Alliance

Vi skal begynde og slutte hos børnene
Jeg mener, at vi i diskussionen om anbringelser skal begynde og slutte hos barnet. Hensynet til barnet skal veje tungere end hensynet til biologiske forældre, og derfor går Liberal Alliance ind for, at det skal være nemmere for plejeforældre at adoptere plejebørn. Det skal simpelthen være muligt for svigtede børn, hvor de biologiske forældre ikke har slået til, formelt at få en ny familie.

Når jeg siger, vi skal begynde og slutte hos børnene, gør jeg det med en glæde over, at vi på børneområdet i de seneste år har truffet en lang række beslutninger med netop det perspektiv: Forældreansvarslovens formålsparagraf er ændret, så barnets tarv nu står i centrum.

Forældelsesfristen for overgreb på børn er fjernet, så ofrene kan få prøvet deres sag, når de selv er klar.

Der er indført obligatorisk dagtilbud til tosprogede børn, fordi fremtidens muligheder grundlægges i den helt tidlige sproglige udvikling, og her skal Mohammed have samme muligheder som Mikkel. Der kører for tiden en debat om omskæring, hvor vi kritikere tager udgangspunkt i barnet.

Der er stadig et stykke arbejde at tage fat på. Vi må og skal have store ambitioner for den tilværelse, vi tilbyder anbragte børn.

Jeg er sikker på, at ministeren og jeg deler den målsætning, og jeg glæder mig til at drøfte mulighederne nærmere i de kommende forhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00