Debat

Organisation: Karen Ellemann skal på banen

DEBAT: Som den øverst ansvarlige for hjemløseområdet bør social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) tage stilling til fem helt centrale spørgsmål. Det mener Gitte Frydensbjerg, sekretariatsleder i WeShelters.

Som den øverst ansvarlige for hjemløsområdet bør social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) tage stilling til fem helt centrale spørgsmål. Det mener WeShelters sekretariatsleder, Gitte Frydensbjerg.
Som den øverst ansvarlige for hjemløsområdet bør social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) tage stilling til fem helt centrale spørgsmål. Det mener WeShelters sekretariatsleder, Gitte Frydensbjerg.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gitte Frydensbjerg
Sekretariatsleder, WeShelter

Altingets hjemløsedebat har nu kørt i nogle uger, og der er allerede rejst væsentlige spørgsmål, hvor det er oplagt, at social- og indenrigsministeren, som den øverst ansvarlige på området, kommer på banen med svar.

I mit første indlæg påpegede jeg, at den fragmenterede indsats, der er fordelt på forskellige offentlige instanser og myndigheder, kan være en barriere for at få borgere ud af hjemløshed og kan medvirke til, at de falder tilbage. Ask Svejstrup, sekretariatsleder i SAND – de hjemløses landsorganisation, berører delvist samme problemstilling, når han i sit indlæg giver eksempler på, hvordan små systemfejl kan have store konsekvenser for den enkelte borger, der rækker hånden ud efter hjælp:

"Når viljen til at lave om på strukturelle forhold, som stigende ulighed, manglende billige boliger, den stigende fattigdom osv. ikke er til stede, kan man starte med de oplagte paradokser og mindre problemer, som gør hverdagen sur for mange hjemløse."

Fakta
Fra 25. februar og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten og Socialdebatten fokus på hjemløshed.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Kontanthjælpsloftet vil skabe flere hjemløse
Asks pointe om den manglende vilje til at ændre på de strukturelle forhold, der er med til at skabe hjemløshed, leder frem til Københavns socialborgmester Jesper Christensens kritik af social- og indenrigsminister Karen Ellemann, der afviser, at det nyligt vedtagne kontanthjælpsloft kan medvirke til, at flere bliver hjemløse.

Jesper Christensen peger i sit indlæg på tal fra Domstolsstyrelsen, der viser et fald i antallet af udsættelser fra egen bolig i Københavns Kommune, da den tidligere SRSF-regering afskaffede det kontanthjælpsloft, som VK-regeringen indførte i 00’erne.

Socialborgmesteren går også i rette med social- og indenrigsministerens melding – som alle er enige i - om, at vi skal give de hjemløse en bolig, og hjælp til at blive i den.

Gitte Frydensbjerg
Sekretariatsleder, WeShelter

Socialborgmesteren går også i rette med social- og indenrigsministerens melding – som alle er enige i - om, at vi skal give de hjemløse en bolig og hjælp til at blive i den:

"MEN - og det er et ganske afgørende men – så længe kommunerne ikke har nok boliger at tilbyde de hjemløse, kan ministeren sige nok så mange gange, at vi bare skal gøre mere af det, der virker. Antallet af lejligheder, som socialt udsatte har råd til at bo i, er styrtdykket de seneste år. I 2009 havde Københavns Kommune rådighed over 1000 boliger med en husleje på under 4.000 kr. I 2015 havde vi knapt 400."

Brug for mere forskning på området
I forhold til støtten til at borgeren bliver i egen bolig, der på jævnt dansk hedder efterværn, påpeger SFI-forsker Lars Benjaminsen, at det kniber med at udrulle de positive erfaringer fra pilotprojekterne i blandt andet Københavns Kommune:

"Det er dog en stor udfordring at få udbredt disse evidensbaserede metoder fra at være forsøgs- og modelprojekter til at være et fast mainstream tilbud i kommunerne til hjemløse borgere med komplekse støttebehov, når borgeren flytter i en bolig."

Endelig påpeger ph.d.-stipendiat Sandra Feodor Nilsson fra Københavns Universitet i sit indlæg, at der er brug for mere forskning og viden på området:

"Vi kan ikke vide os sikre på, at det er de afprøvede indsatser, der rent faktisk påvirker ændringerne i hjemløsetallet. Der kan være andre samfundsmæssige såvel som individuelle faktorer på spil, som forklarer ændringerne. Evalueringen af hjemløsestrategien lever ikke op til guldstandarden inden for forskning, og det sår tvivl om resultaternes brugbarhed i forhold til at nedbringe hjemløshed."

Fem spørgsmål
Før listen over spørgsmål blive endnu længere, vil jeg opfordre Karen Ellemann til at svare på de fem, der allerede er stillet:

  • Hvorfor vil det nye kontanthjælpsloft ikke medvirke til at folk mister deres bolig, når det var tilfældet sidst?
  • Hvad vil ministeren gøre for at reducere systemfejlene, der kan have store konsekvenser for den enkelte?
  • Vil ministeren sætte skub i opførelsen af billige boliger, så Housing First bliver mere end en skåltale?
  • Hvad vil ministeren gøre for at sikre udbredelse af de positive erfaringer fra Hjemløsetrategien, herunder samlede 360 graders indsatser?
  • Og vil ministeren sørge for flere penge til forskning i effektive indsatser?
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Frydensbjerg

Frivillighedskoordinator, Socialforvaltningen, Københavns Kommune
antropolog (Københavns Uni.)

0:000:00