Debat

S: Kommentatorer må ikke overtage debatten om ungdomskriminalitet

DEBAT: Debatten om ungdomskriminaliteten er blevet til en søgen efter at kunne kritisere politikere. Politikere, der leder efter evidensbaserede løsninger for de unges bedste, skriver Trine Bramsen(S).

Vi skal&nbsp;sørge for, at dommerne i det nye ungdomskriminalitetsnævn&nbsp;er særligt uddannede til at forstå unge, skriver Trine Bramsen.<br>
Vi skal sørge for, at dommerne i det nye ungdomskriminalitetsnævn er særligt uddannede til at forstå unge, skriver Trine Bramsen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Med stor interesse har jeg de seneste uger fulgt debatten om regeringens udspil til ny ungdomskriminalitetsindsats.

Jeg har også selv bidraget med Socialdemokratiets bud på, hvordan vi skal sikre, at færre unge ender i kriminalitet i fremtiden.

Herunder fokus på den langt tidligere indsats og de socialpædagogiske redskaber.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Jeg har afholdt møde med interesseorganisationer og kommuner, der alle har haft konstruktive indspark til, hvordan vi styrker indsatsen.

Virkelig konstruktive aktører med utrolig relevante bidrag, som jeg med det samme vil tage med til forhandlingerne i Justitsministeriet. 

Jeg har bemærket, at den offentlige debat i høj grad bærer præg af en søgen efter at kritisere politikere.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Forkert fokus
Men jeg har også bemærket, at den offentlige debat i høj grad bærer præg af en søgen efter at kritisere politikere.

På den baggrund tillægges såvel regeringens udspil som mit eget parti motiver, som ikke eksisterer.

Den tilgang, tror jeg ikke, der kommer noget godt ud af. Motivgranskning og analyser på kommentatorkøbingsniveau må ikke overtage denne vigtige debat.

Lad os derimod holde fast i, hvad der rent faktisk gavner de unge. Hvad der rent faktisk er evidens for, kan få de unge ud af kriminalitet. Og endnu bedre – sikre at de unge ikke ender der.

En dommer gør ikke stor forskel
Det er ikke Socialdemokratiet, der har foreslået, at der skal sidde en dommer bag rattet i de nye ungdomskriminalitetsnævn.

Men hånden på hjertet så er det ikke det, der gør den største forskel.

I hvert fald ikke så længe der ikke er tale om et strafferetsligt system, men et rent socialt system, som er det, der foreslås i udspillet.

Og hvis blot vi sørger for, at disse dommere er særligt uddannede til at forstå unge og inddrager relevante fagpersoner.

Potato, potato
Det afgørende er heller ikke, om man bruger ordet "sanktion" eller "indsats". Det afgørende er, om der tidligt reageres på den unges begyndende kriminalitet.

Og at den reaktion bygger på en individuel socialpædagogisk vurdering. Som jeg tidligere har påpeget, er min største bekymring, at regeringen kun vil styrke indsatsen for unge, der er fyldt 12 år.

Det, mener jeg ganske enkelt, er alt for sent at sætte ind.

Barnets tarv > økonomiske hensyn
En bekymring, som flere kommuner har rejst overfor mig – og som, jeg synes, er helt relevant at adressere – er økonomien bag aftalen.

Flere kommuner er ikke helt glade for, at ungdomskriminalitetsnævnet skal pålægge dem bestemte indsatser rettet mod unge – og dermed også de økonomiske omkostninger.

Egentlig synes jeg, det er en af styrkerne ved ungdomskriminalitetsnævnet, at det er faglige vurderinger – og ikke økonomi - der ligger til grund for beslutninger om børn.

Og kommunerne selv kommer jo til at sidde med i ungdomskriminalitetsnævnet, og dermed er de med til at træffe afgørelser om indsatser.

Men selvfølgelig skal vi finde en fornuftig løsning på, hvordan regningen betales.

Det koster staten 2000 kroner per overnatning i de danske fængsler. Derfor er det ikke ufornuftigt at investere i den tidlige indsats. Også fra statens side.

Forankring i kredsrådene
Når vi diskuterer børn og unge, er der meget, der handler om kultur. Dermed udestår også en diskussion om, hvor nævnet forankres. Er det hos politiet, domstolene eller i kommunerne?

I kredsrådene sidder borgmestrene for alle politikredsens kommuner. Derfor vil det give god mening at forankre rådene dér.

Således vil vi sikre, at udgangspunktet er den sociale indsats. Men at den nødvendige koordination mellem politi og kommuner kommer i højsædet.

I de kommende uger og måneder skal vi forhandle aftalen om ungdomskriminalitet. Fra Socialdemokratiets side vil vi gøre vores til, at vi kommer i mål. Ikke for politikernes skyld. Men for de unges skyld. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00