Debat

S: Udvanding af specialviden på socialområdet

DEBAT: Der har de seneste år været en tendens til afspecialisering, når det kommer til de sociale tilbud for mennesker med særlige behov, skriver Orla Hav (S).

Foto: Malte Kristiansen/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Orla Hav
Handicapordfører 

Det er en væsentlig diskussion, Altinget lægger op til, og tak for det.

Det specialiserede socialområde er komplekst, fordi det rummer rigtig mange diagnoser og fremtrædelsesformer, og tendensen er, at dette ikke vil mindskes i takt med lægevidenskabens landvindinger. Vi vil få mere og mere specifikke diagnoser og heraf følgende behov for målrettet hjælp til det enkelte menneske.

Det er et kompliceret område, fordi der er store individuelle forskelle inden for samme diagnose, og fordi alle mennesker jo udvikler sig gennem livet, uanset hvor vanskelige vilkår det er undergivet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er kompliceret at sammensætte tilbud, der hviler på sundhedsvæsenets udredninger og respekterer, at den bærende hjælp gennem tilværelsen skal bygge på socialsektorens præmisser, der jo er væsensforskellige fra sundhedssektorens. Vi kan være patient i en periode, hvor vi har behov for behandling; men vi har ret til at være menneske med alle de elementer, der findes her af social karakter i samspil med andre, ret til at færdes, ret til uddanne sig, ret til et aktivt liv og så videre.

Endelig er ethvert samfunds løsninger af de her omtalte vilkår i høj grad det, der kendetegner et velfærdssamfunds kvalitet.

En høring på Christiansborg i maj måned viste, at afspecialiseringen fortsat er til skade for en række borgere.

Orla Hav
Handicapordfører

Udvanding af kompetencer
Der er rigtig gode grunde til at tage udfordringen med det specialiserede område alvorligt. Desværre har der over en årrække været en tendens til afspecialisering eller udvanding af de kompetencer, vores samfund råder over, når det gælder om at give en hjælpende hånd til mennesker med specielle behov. En høring på Christiansborg i maj måned viste, at afspecialiseringen fortsat er til skade for en række borgere.

Vi bør tage ansvaret dybt seriøst for de ofte små grupper, der har behov for specialiserede løsninger. Heldigvis har regeringen udmeldt, at den vil fremlægge et udspil, der skal modvirke diskrimination i vores samfund. Vi er mange, der er spændte på et sådant udspil, fordi det rummer muligheden for at løfte kvaliteten i vores behandling af mennesker med specielle forudsætninger.

En af udfordringerne i den nuværende model for at stille specialiserede ydelser til rådighed er, at disse i ret høj grad er blevet markedsgjorte, således at det er betalerens efterspørgsel, der afgør udbredelse og omfang af tilbuddene.

Tillad mig at nævne et par eksempler. Danmark har gennem årtier været førende, når det gjaldt tilbud til blinde eller svagtsynede, har haft rigtig stærke faglige miljøer, der har kunnet undervise og uddanne blinde. I dag er systemet således, at det er kommunerne, der har betalingsforpligtigelsen, der skal efterspørge ydelser fra blindetilbuddene.

Kan vi ikke gøre det lidt bedre?
Desværre har en del kommuner haft den tilgang, at de selv kunne etablere specialiserede tilbud, og når det så også passede fint ind med ønsket om højere grad af integration af børn i normalundervisningssystemet, så har det trukket væk fra specialtilbuddene. Når specialskoler udvandes, er der ikke samme styrke til at deltage i udvikling af sektorens kapacitet til gavn for brugerne.

Samme tendens har gjort sig gældende, når det gælder døveområdet, hvor yderligere diskussion om udviklingen har været påvirket af sundhedsvæsenets muligheder for at tilbyde cochlear implantat har grebet ind i ”den gode latin” om hjælp til døve/hørehæmmede!

Der er rigtig gode grunde til, at vi fra samfundets side er opmærksomme på indsatserne for at give hjælp til mennesker med særlige behov. En hjælp, der har uvurderlig betydning for det enkelte menneske; men i høj grad også for samfundet, der kan flytte en gruppe fra passivitet til aktive borgere med mulighed for at bidrage til egen forsørgelse.

Der er grund til at spørge: ”Kan vi ikke gøre det lidt bedre”?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00