Debat

Socialchef-formand: Døren er lukket til psykiatrisk skadestue

DEBAT: Psykisk sårbare borgere møder ofte en lukket dør, når de henvender sig til psykiatrien, skriver socialchef-formanden Helle Linnet. Politikerne bør derfor sørge for, at der genetableres sengepladser, så borgerne kan få den rette hjælp.

Psykisk syge borgere mødes alt for ofte af en lukket dør i mødet med psykiatrien, skriver Helle Linnet.
Psykisk syge borgere mødes alt for ofte af en lukket dør i mødet med psykiatrien, skriver Helle Linnet.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Linnet
Formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Med kommunalreformen overtog kommunerne ansvaret for botilbud og bostøtte til borgere med psykisk sygdom. Ligesom de øvrige områder på det specialiserede område har disse tilbud udviklet sig fagligt i de forgangne ti år både behandlingsmæssigt og socialpædagogisk. Der er også etableret et godt og konstruktivt samarbejde til misbrugs- og beskæftigelsesafdelingerne, som skaber en helhedsorienteret indsats.

En forandret regional indsats
Alligevel kan vi ikke sige med sikkerhed, at psykisk syge borgere får den specialiserede hjælp, de har brug for. Og tilbuddene er heller ikke ensartede fra kommune til kommune. Det hænger sammen med, at den regionale indsats har forandret sig igennem mange år. Mange sengepladser er blevet nedlagt, og selvom regionerne har kompenseret ved at udbygge distriktspsykiatrien, er det ikke nok. Her taler jeg ikke om de 150 sengepladser til personfarlige borgere, men derimod om de mange sengepladser til dem, som ikke kan begå sig i samfundet som følge af deres psykiske sygdom.

Det er mennesker, som ikke vurderes at være til fare for dem selv eller deres omgivelser, men som lever et forhutlet liv, hvor de ikke spiser regelmæssigt, ikke har basal hygiejne, ingen normal døgnrytme og intet socialt netværk har. Det er en svag gruppe, som ikke råber op. Men også en gruppe, som i lange perioder kan modtage kommunal bostøtte eller kontaktperson, og som kommer i de væresteder, der med stor integritet rummer også de mere afvigende borgere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Døren til skadestuen er lukket
Men hvis alt falder sammen om dem, og de har brug for støtte her og nu, oplever de, at døren til de psykiatriske skadestuer er lukket. Også selvom de bare har brug for et ophold, indtil stemmerne i hovedet bliver tavse, eller deres mentale ubalance bliver rettet op. For når de er mentalt i ubalance, kan de virke truende for deres naboer eller for et helt lokalområde. En mental ubalance, der også betyder, at de ikke kan tage imod den hjælp, der måske banker på deres dør, og at de heller ikke magter at opsøge værestederne. De psykisk syge, der samtidig døjer med et misbrug, måske som en form for selvmedicinering, er endnu ringere stillet, når det gælder behandling i regionalt regi.

For disse mennesker har afstanden til det nærmeste værested – måske det eneste sted, de oplever at have en social tilknytning - stor betydning. Men selv om kommunerne gør en stor indsats for at etablere geografisk spredte tilbud, spiller det en rolle, om man skal bevæge sig fem eller 30 km til nærmeste værested. 

Selvom mange psykisk syge i dag kan leve et tåleligt liv i lokalsamfundet takket være bedre medicinsk behandling samt kommunale og distriktspsykiatriske tilbud, har reduktionen af sengepladser været alt for optimistisk.

Helle Linnet
Formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Så selvom mange psykisk syge i dag kan leve et tåleligt liv i lokalsamfundet takket være bedre medicinsk behandling samt kommunale og distriktspsykiatriske tilbud, har reduktionen af sengepladser været alt for optimistisk. Der er mange, som har brug for både mere og længerevarende behandling, end de får i dag. Derfor bør der politisk medvirkes til, at sengekapaciteten bliver udvidet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Linnet

Formand for foreningen af social, sundheds og arbejdsmarkedschefer i Danmark ( FSD), formand for Social Udviklingscenter (SUS)
sygeplejerske (Sankt Lukas Stiftelsen 1982), merkonom i ledelse og samarbejde (Næstved Handelsskole 1988), KIOL (Metropol 2013)

0:000:00