Debat

Socialrådgiverne: Rekrutteringskrisen forstærker sig selv, hvis ikke en ny regering griber ind

Rekrutteringskrisen på socialområdet skal have førsteprioritet for en ny regering. Lige nu skaber den høje personaleomsætning mistillid hos borgerne og med manglen på socialrådgivere risikerer vi at tabe mange på gulvet, skriver Mads Bilstrup.

Det nytter ikke noget at investeringerne i velfærdsuddannelserne først kommer i 2030. De skal forbedres nu, skriver Mads Bilstrup. 
Det nytter ikke noget at investeringerne i velfærdsuddannelserne først kommer i 2030. De skal forbedres nu, skriver Mads Bilstrup. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mads Bilstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Goddag. Jeg er din nye socialrådgiver." 

Desværre er det en sætning, man som anbragt barn eller socialt udsat risikerer at møde oftere og oftere. Og i nær fremtid risikerer beskeden måske at blive endnu værre: "Der er desværre ingen, som kan støtte dig i at få den hjælp, som loven siger, at du har ret til."

Det største problem, som politikerne skal tage ansvar for på det sociale område, er, at vi kommer til at mangle socialrådgivere.

Temadebat

På Altinget Social udnytter vi tiden og debatspalterne til at se fremad og diskutere, hvad der bør være de vigtigste emner og tiltag, som en ny regering bør kaste sig over i næste regeringsperiode.

Om temadebatter
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne. 

Vi skal have bedre løn og vilkår, hvis vi skal vende udviklingen. Vi skal have langt bedre arbejdsmiljø, og vi skal have investeringer i socialrådgiveruddannelsen, som er massivt underfinansieret.

Det er helt oplagt, at regeringen laver en trepartsaftale på socialområdet, som kan sikre den nødvendige rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Det kan lyde omvendt, men hvis vi ikke ansætter flere socialrådgivere, kommer vi til at mangle endnu flere socialrådgivere i fremtiden.

Dårligt arbejdsmiljø koster på tillidskontoen hos borgerne

For vi er nødt til at handle på, at velfærden for syge, udsatte og ledige er truet af, at vi kommer til at mangle socialrådgivere. Vi risikerer, at hjælpen til udsatte børn og voksne bliver forsinket, så problemerne vokser sig større og bliver mere komplicerede. 

Vi risikerer, at hjælpen til udsatte børn og voksne bliver forsinket, så problemerne vokser sig større og bliver mere komplicerede

Mads Bilstrup
Formand, Dansk Socialrådgiverforening

Vi skal hjælpe den unge psykisk sårbare hjemløse med uddannelse og bolig, førend han ender i misbrug og kriminalitet. Vi skal handle hurtigt, når der er bekymringer om et udsat barn, og det kan være dyrt både menneskeligt og økonomisk at vente med at gribe ind i rette tid. Begge dele kræver, at vi har nok socialrådgivere.

En fremskrivning foretaget af Damvad for Danske Professionshøjskoler peger på, at vi kommer til at mangle et sted mellem 3.500 og 5.000 socialrådgivere frem mod 2030. Det kalder på handling.

Allerede nu kan vi se tegn på, at der mangler socialrådgivere. Det gælder særligt i hovedstadsområdet, hvor der er problemer med forgæves rekrutteringer.

Oven i det har vi store problemer med, at socialrådgivere hyppigt forlader deres stilling. Personaleomsætningen er ganske enkelt for høj, når hver fjerde socialrådgiver skifter stilling på børneområdet inden for et år.

Et lignende mønster for høj personaleomsætning ses på voksenområdet. Det, jeg hører fra mine medlemmer, og det som undersøgelser også peger på, er, at jobskiftene skyldes for ringe arbejdsvilkår, med blandt andet stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Manglende oplæring og faglig sparring spiller også en rolle.

Hvis man som borger føler, at man igen og igen ’starter forfra’ og skal forklare sin situation over for et nyt menneske, så koster det på tillidskontoen. Opbruddene skader den tætte relation mellem socialrådgiver og borger, som vi ved er vigtig, og for eksempel har betydning for om man, som anbragt barn, bliver inddraget i sin sag.

Ordentlig oplæring og en rimelig arbejdsmængde er forudsætninger for godt socialt arbejde – og for at socialrådgiverne bliver i deres stilling

Mads Bilstrup
Formand, Dansk Socialrådgiverforening

Invester i uddannelsen

Vi ser også et faldende optag på socialrådgiveruddannelsen. De sidste tre år er antallet af studerende, som havde socialrådgiveruddannelsen som første prioritet faldet med 20 procent. Det er en alvorlig udvikling, som vi er nødt til at vende hurtigt. Der er brug for at investere i socialrådgiveruddannelsen, som har det laveste taxameter blandt velfærdsuddannelserne og som er massivt underfinansieret.  

Det er positivt, at regeringen med udspillet Danmark kan mere III foreslår at investere mere i velfærdsuddannelserne. Men det er alt for sent, at en stor del af investeringen først er fra 2030.

Det er nu, vi skal uddanne flere socialrådgivere. Vi skal sikre optag af nye socialrådgivere og mindske frafaldet ved at styrke kvaliteten i uddannelsen endnu mere. Vi skal styrke overgangen fra uddannelse til praksis, hvor mange unge socialrådgivere lige nu oplever en alt for hård landing.

Ordentlig oplæring og en rimelig arbejdsmængde er forudsætninger for godt socialt arbejde – og for at socialrådgiverne bliver i deres stilling.

Det dalende optag til uddannelserne og den høje personaleomsætning er to problemer, der skal løses, hvis vi vil bevare velfærden for de borgere, der behøver den mest. Den gode nyhed er, at vi har mulighed for at handle. Vi kan nå det endnu – inden situationen bliver helt desperat.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Bilstrup

socialrådgiver

0:000:00