Debat

Socialt Lederforum: God ledelse er forudsætningen for socialpædagogik

DEBAT: Under coronakrisen lykkedes det landets bosteder at holde fast i struktur, faglighed og relationer. Det har gjort det tydeligt, at grundforudsætningen for god socialpædagogik er god ledelse, skriver Bo Mollerup. 

Ordentlig offentlig ledelse er det, der skal til, skriver Bo Mollerup.
Ordentlig offentlig ledelse er det, der skal til, skriver Bo Mollerup.Foto: Socialt Lederforum
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Mollerup
Direktør i Socialt Lederforum

Coronakrisen har lært os alle mange ting. Ikke kun nye begreber og ord som flokimmunitet, smittekæde, coronakilo, hudsult og mortalitetsrate.
 
Som befolkning kan vi drage lære af en krise som denne, ligesom det er oplagt, at der foreligger muligheden for interessant læring efter en lang periode med grundlæggende ændrede vilkår, for måden vi arbejder på.

Det er sikkert, at der er meget at blive klogere på i forhold til organisering og ledelse. Krisen har også lært os at foretage nødvendige prioriteringer i opgavebunkerne.

Specifikt for socialområdet er der rigtig mange ting at pege på.

Vi har først og fremmest set at takket være dygtigt socialpædagogisk personale og et meget kompetent ledelsesniveau, er det lykkedes for størsteparten af landets bosteder at holde fast i struktur, faglighed og relationer.

Bo Mollerup

Covid-19 har nærmest fungeret som en slags fremkaldervæske. Mange forhold er blevet eksponeret og ekstra tydelige. Hvad har vi set? Hvad er blevet tydeligt?

Vi har først og fremmest set at takket være dygtigt socialpædagogisk personale og et meget kompetent ledelsesniveau, er det lykkedes for størsteparten af landets bosteder at holde fast i struktur, faglighed og relationer.

I en tid hvor store dele af samfundet gradvist lukkede ned, blev denne meget vigtige bastion fastholdt, så vi på den måde kunne fortsætte med at passe godt på landets udsatte, psykisk syge og handicappede.

God ledelse er forudsætningen
Det har været en periode, der har tydeliggjort, at grundforudsætningen for god socialpædagogik (udover godt uddannede og dygtige medarbejdere) er god ledelse. Det er ikke ny viden for os i Socialt Lederforum.

En leder sagde det på denne måde, da jeg talte med ham midt i kriseforløbet:

”Det helt særlige ved den socialpædagogiske branche er den gensidige erkendelse af, at god ledelse med et fagligt udgangspunkt er det, der skal til for at give god faglighed de bedst mulige betingelser. Husk på, at Socialt Lederforum og Socialpædagogerne har fælles rødder, mange fælles værdier og mange års tradition for samarbejde og for at ’spille hinanden stærke’”.

Det er en super vigtig pointe, der understreger min opfattelse af, at ledernes andel i, at frontlinjemedarbejderne i den grad har ’shinet’ i de forløbne måneder, har været at sørge for, at rammerne for socialpædagogikken har været de bedst mulige under de svære betingelser.

Udnyt Ledelseskommissionens tankegods
Dette understreger i høj grad den tillidsdagsorden, der blev søsat via Ledelseskommissionen under den forrige regering. Her var nogle af nøglebegreberne: tillid, afbureaukratisering, mindre styring og mere ledelse.

Jeg er helt sikker på, at den nuværende regering ikke er imod Ledelseskommissionens vigtige pointer - og de overordnede intentioner for socialområdet, som de fremgår af aftalepapiret fra juni 2019, anser jeg fortsat for at være et tilsagn om et generelt løft – men det ærgrer mig, at Ledelseskommissionens tankegods og vigtige konklusioner ikke er blevet levnet mere opmærksomhed af den nuværende regering, end det reelt er tilfældet.

Ordentlig ledelse af velfærd, afbureaukratisering, tillid, mindre styring og mere ledelse er begreber, der ikke er til at komme udenom uanset farven på en regering.

Ordentlig offentlig ledelse er centralt
At området vedrørende offentlig ledelse og ledelse af velfærd nu hører til under Skatteministeriet, er ikke noget, der umiddelbart imponerer os i Socialt Lederforum.

Det har igennem årene været vigtigt for os som organisation at blive ved med at fortælle, at man godt kan bedrive ordentlig offentlig ledelse uden at smide milliarder efter milliarder i sorte huller, bruge hundredevis af millioner på nye logoer eller at give gyldne håndtryk til højre og venstre. Med slet skjult adresse til eksempelvis Skatteministeriet, der jo har haft deres at kæmpe med.

Vi har primært lært, at ordentlig offentlig ledelse er det, der skal til. Når der skal passes på de udsatte borgere. Når der skal passes på personalet. Og når der skal passes på pengene. 

Dokumentation

Temadebat: Hvad kan socialområdet lære af coronakrisen? 
Ensomhed. Frygt for smittespredning. Efterspørgsel efter karantænepladser til hjemløse. Sociale organisationer, hvis blandingsøkonomi ikke har passet til de økonomiske hjælpepakker.   

Coronakrisen har åbenbaret en række udfordringer på socialområdet, men nye løsninger er også opstået i kaosset.  

Hvordan skal de langvarige udfordringer, skabt af coronakrisen, løses? Og hvad kan socialområdet lære af coronakrisen? 

Det giver centrale aktører deres bud på i de kommende uger på Altinget Social.    

Her er aktørerne:    
Ask Svejstrup, sekreteriatsleder, Sand 
Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne 
Brian Dybro (SF), rådmand, Beskæftigelses- og socialforvaltningen, Odense Kommune 
Eyvind Vesselbo, kultursociolog, tidligere socialordfører for Venstre 
Helle Christiansen, chef, Kirkens Korshær 
Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening 
Morten Skov Mogensen, generalsekretær, KFUM's Sociale Arbejde 
Thorstein Theilgaard, generalsekretær, Bedre Psykiatri 
Vibe Klarup, formand, Rådet for socialt udsatte.  
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.    
 
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.    

Debatindlæg kan sendes til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Mollerup

Direktør, Socialt Lederforum, redaktør af tidsskriftet Social Udvikling
pædagogisk grunduddannelse, diplomuddannelse i ledelse, master i professionel kommunikation (RUC), bestyrelsesuddannelse (Niels Brock Executive)

0:000:00