Debat

Der er penge at hente i internetpsykiatri

DEBAT: Regionerne arbejder på at få udbredt internetpsykiatri, som tilbyder lettilgængelig og billigere behandling. Det skriver Jens Andersen, formand for Regionernes Sundheds-it og adm. direktør i Region Sjælland.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Andersen
Formand for Regionernes Sundheds-it (RSI) og administrerende direktør i Region Sjælland

Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver hver femte dansker ramt af en depression i løbet af deres liv, men kun halvdelen får den nødvendige behandling. Det er ikke godt nok.

Det har store menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser, for hvis en depression får lov til at udvikle sig, kan den i værste fald blive invaliderende. Men tager vi en ny banebrydende metode til depressionsbehandling i brug, der inddrager internettet i tæt kontakt mellem patient, læge og psykolog, vil vi kunne behandle langt flere depressive danskere og behandle dem mere omsorgsfuldt.

Internetpsykiatri er mindre omkostningsfuld
Der er flere grunde til, at depressive ikke får den hjælp, de har brug for.

Fakta

Fra 26. november og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på de største udfordringer ved fremtidens digitale og teknologiske løsninger. 

Mød denne måneds debatpanel her.

Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Nogle mennesker med depressioner frygter stigmatisering fra omgivelserne og bærer derfor rundt med ondt i sjælen i det skjulte. For andre er økonomi en barriere for at opsøge en psykolog, men med diskret behandling over nettet vil flere sætte sig foran computeren og lade sig behandle for deres depression, viser undersøgelser fra Sverige, som har udbudt internetpsykiatri siden 2005.

Skridtet er nemlig ikke nær så stort og overvældende som at gå til sin læge og få en henvisning til en psykolog eller en psykiater, og patienten har gennem hele forløbet kontrol over sin behandling. Samtidig er internetpsykiatri langt mindre omkostningsfuldt, uden at det går på kompromis med kvaliteten af behandlingen.

Internetpsykiatri er afprøvet forskellige steder i verden gennem de sidste 15 år, og vi kan derfor allerede i dag levere evidensbaseret behandling og udredning på specialistniveau.

Jens Andersen
Formand for Regionernes Sundheds-it

Lettilgængelig psykiatri
En anden fordel ved den diskrete internetpsykiatri er, at den er et skridt på vejen til at gøre psykiatrien kendt og nærværende i hverdagen.

Alle kan uden henvisninger fra lægen gennemføre et behandlingsforløb hjemme i stuen på de tidspunkter, som passer den enkelte.

På den måde bliver psykiatri lettilgængeligt for alle, og det kan hjælpe til at afmystificere psykisk sygdom og behandlingen af den. Et resultat, som vil gavne både det enkelte menneske og samfundet, da det betyder færre sundhedsudgifter, færre sygedage og flere i arbejde.

Evidensbaseret behandling
Derfor er man fra den 1. december startet i Region Syddanmark med at tilbyde behandling for let til moderat depression over nettet – og målet er, at tilbuddet skal ud til hele landet. For virker en løsning godt i en region, giver det god mening at udbrede den til resten af landet.

Gennem Regionernes Sundheds-it deler Region Syddanmark sine erfaringer med internetpsykriatri med de andre regioner. Det vil spare investerings- og udviklingsomkostninger og sikre, at alle patienter i Danmark opnår de samme digitale fordele, når vi kender resultaterne fra Syddanmark.

Og vi går ikke jomfruelige til opgaven: Internetpsykiatri er afprøvet forskellige steder i verden gennem de sidste 15 år, og vi kan derfor allerede i dag levere evidensbaseret behandling og udredning på specialistniveau.

Resultaterne viser, at behandlingseffekten kan være lige så god som ved almindeligt fremmøde hos en psykolog. Og det skal vi selvfølgelig drage nytte af, så langt flere depressive kan få den nødvendige hjælp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Andersen

Seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. adm. direktør, Region Sjælland
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00