2. december: Sophie Hæstorp Andersen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.
Foto: socialdemokraterne
Oliver de Mylius

Sophie Hæstorp Andersen, 35 år, har været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden 2007. Hun er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet og har allerede en lang karriere i DSU og i partiets lokalkredse bag sig.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Mit vigtigste mål er at være med til sikre en politik, hvor værdighed og respekt for det enkelte menneske er i centrum frem for fordomme, stigmatisering og snævertsynethed. Jeg er meget optaget af at nedbringe uligheden i sundhed og sikre adgang til sundhed og et værdigt liv for alle - uanset om man lever på gaden, er psykisk syg, har traumer efter tortur, er barn af en alkoholiker eller smittet med en uhelbredelig sygdom.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Foto:

Min onkel Ole Andersen, der var borgmester i Gladsaxe frem til sin død, gjorde et stort indtryk på mig. Uden at gøre et stort væsen af sig var han altid velforberedt, havde store visioner, men var dog alligevel pragmatisk i udførelsen af dem, og havde evnen til altid at få det sidste - og konkluderende ord i en debat.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har stor respekt for Venstres Sophie Løhde, som jeg også har siddet i regionsrådet med i Region Hovedstaden. Hun er altid knivskarp i sin argumentation, intelligent, og hun har næsten altid et ekstra kort i ærmet i en politisk debat.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg sætter telefonen på lydløs, laver god simremad og slapper af med ungerne på 1 og 5 år. Og så ser jeg krimiserier, kokkeprogrammer eller amerikansk fodbold i tv om aftenen.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

"Lillys Danmarkshistorie" af Pia Friis Laneth, fordi den så blændende beskriver danmarkshistorien set med kvindernes øjne. Jeg læste den, mens jeg var på barselsorlov, og blev fyr og flamme på ligestillingsdiskussionen igen. Men "Hey Nostradamus!" af Douglas Coupland ligger lige bagefter. Den handler om fire personer, der på hver sin måde påvirkes af et masseskyderi på en high school i Canada, hvor tre elever går amok med maskingeværer midt i skolens kantine. Fortsat meget aktuelt, desværre.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, jeg er stadig politiker eller politisk aktiv om 5 år. Hvis ikke i Folketinget, så i en kommune, region eller organisatorisk i partiet. Jeg kan bare ikke lade være at råbe ad radioen eller kommentere til mit tv, når jeg ser noget, jeg ikke bryder mig om, eller som jeg mener bør ændres. Jeg er opdraget til at søge indflydelse, hvor man kan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00