Stafet om rygeloven

NYHED: Horesta havde helst set et fuldstændigt forbud mod al rygning på indendørs serveringsområder. Men så langt går politikerne næppe i dag, hvor rygeloven 2. behandles.
Maria Dalby

Den nye rygelov 2. behandles i dag, men da den bygger på et forlig er det meget sandsynligt, at den sendes videre i systemet uden de store ændringer. Derfor har Altinget|Sundhed bedt fire organisationer komme med deres bud på den perfekte rygelov - set ud fra deres synspunkt.

Rygeloven har de seneste måneder medført voldsom debat, men den bygger på et politisk forlig med alle partier, på nær Det Radikale Venstre. Derfor vil det være tvivlsomt om noget ændres.

Restauranternes svar
De er blevet stillet de samme tre spørgsmål, og svarene bringes løbende over de næste uger, mens den politiske proces følges. Sidste svar kommer fra direktør Lone Njor Hulth fra Horesta, Hotel-, Restaurant- & Turisterhvervet.

Er det i orden, at politikerne vedtager en rygelov mod befolkningens vilje? Og hvorfor?
Befolkningen er delt i dette følelsesladede spørgsmål, men blandt unge mennesker er der stor opbakning til begrænsning af den passive rygning.
Der er ingen tvivl om, at passiv rygning er skadeligt, og at de fleste ønsker at undgå det. Derfor er en lovgivning nødvendig for at begrænse den passive rygning.

Hvis I kunne foretage en ændring i rygeloven, som den ser ud nu, hvad skulle det så være?
Generelt forbud mod rygning indendørs i alle serveringslokaler. 

Hvordan sikrer vi, at danskernes folkesundhed forbedres?
Man skal begrænse den passive rygning yderligere, så man opnår lovens formål: Nemlig at ingen udsættes for passiv rygning imod deres vilje. Desuden bør man fokusere yderligere på at udbrede rygestopkurser samt køre kampagner mod rygning på arbejdspladser, i sportsklubber, i uddannelsesinstitutioner og derudover kampagner særligt målrettede de unge.

Dokumentation

Forslaget indfører med virkning fra 15. august 2007 nye regler til udbredelse af røgfrie miljøer. Reglerne finder anvendelse på alle offentlige og private arbejdspladser, institutioner og skoler for børn og unge, øvrige uddannelsesinstitutioner, offentlige rum, kollektive transportmidler og taxaer samt på serveringssteder.

Hovedreglen er, at rygning ikke vil være tilladt indendørs disse steder, idet der dog er en længere række undtagelser hertil. Hensigten med forslaget er, at forebygge dels sundhedsskadelige effekter af passiv rygning, dels at nogen ufrivilligt kan udsættes for passiv rygning. Forslaget er en udmøntning af den politiske aftale af 21. november 2006 om den fremtidige indsats for røgfrie miljøer indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00