En stemme uden bagland

PATIENTFORENING: Patientforeningen Danmark forstår at komme i medierne, men med kun 1000 medlemmer er den ikke danske patienters stemme, lyder kritikken.
Patientforeningen Danmark er talerør for de fejlbehandlede.
Patientforeningen Danmark er talerør for de fejlbehandlede. Foto: Altinget.dk
Maria Dalby
Foto:
Fakta

Patientforeningen Danmark har eksisteret siden 1990'erne, hvor den blev stiftet for de hoftepatienter, der var blevet opereret med boneloc, en cement der smuldrede.

Danske Patienter blev etableret i 2007, og det sidste år blev Karsten Skawbo-Jensen citeret 393 gange i medierne mod formand for Danske Patienter Torben Lunds 336 gange.


Kilde: Altinget.dk

En presset minister siger i et direkte debatprogram på tv, at han ikke er tilfreds med Sundhedsstyrelsens arbejde. Medicinaldirektøren går. Patientforeningen Danmarks formand har fået sat fokus på patienternes sag - hvorfor får de ikke den garanterede strålebehandling? Det er november 2006, og kræftsagen ruller. En sag, der kun overgår boneloc-sagen i medieomtale.

Hele vejen igennem sagen bliver Patientforeningen Danmark talerør for patienterne.

"Vi er klassens frække dreng." Sådan beskriver Karsten Skawbo-Jensen sin patientforening.

KB uden taleret
Kræftens Bekæmpelse bliver også hørt, men det er for alvor Patientforeningen Danmark, som journalisterne tager fat i, når de skal have en udtalelse om patienternes forhold i det danske sundhedsvæsen. Og det til trods for, at foreningen kun har 1000 medlemmer mod Kræftens Bekæmpelses 415.000 medlemmer.

Men Karsten Skawbo-Jensen varetager rollen som patienternes talerør og ser ikke noget problem i, at han hverken repræsenterer særlig mange medlemmer eller har fagfolk i ryggen.

"Vi har kontakt med mange flere borgere end bare medlemmerne. Vi bilder os selv ind, at vi taler for lidt flere mennesker. Vi taler for den moderne patient, der er en ligeværdig part til lægen. Den patient, der selv søger information," siger han.

Uden støtte
Patientforeningen Danmark er af økonomiske årsager ikke i stand til at føre store reklamekampagner for at hverve medlemmer, fremfører Karsten Skawbo-Jensen som forklaring på, at foreningen nok aldrig vil blive stor ren medlemsmæssigt. Han afviser også, at foreningen får nogen form for støtte fra medicinalindustrien.

Dokumentation
Sagen, der fik Gøtrik til at gå som medicinaldirektør for SST:

Debatten på DR2 har daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i studiet. Han presses af Karsten Skawbo-Jensen, der forlanger at få svar på Sundhedsstyrelsens rolle. Pludselig har sundhedsministeren fyret medicinaldirektøren for åben skærm. Rollen som patienternes talsmand er opfyldt.

Karsten Skawbo-Jensen:

»Vi har i Patientforeningen Danmark længe spurgt os selv, hvad vi skulle bruge en Sundhedsstyrelse til. Hvad gør den for borgerne? Den holder ikke øje med de såkaldte katastrofelæger, som kan skade patienterne, den har ikke kapacitet til at analysere de fejlindberetninger, der kommer i det ellers udmærkede nye fejlindberetningssystem, den har ikke tid til at hjælpe patienter her, der ikke kan få deres garanterede garanterede strålebehandlingsgaranti.«

»Men den har tid til at lave sexstar CD-rommer om toiletsex, og hvad ved jeg, men den har tid til at lave sådan små lettere moraliserende livsstilskampagner til nogle socialgrupper, som den alligevel ikke får i tale.«

»Jeg synes, ministeren skulle sige til sin Sundhedsstyrelse: Bak lidt tilbage fra det farverige og det sjove, koncentrer jer nu om de nødlidende områder inden for sundhedsområdet.«

Til det svarede Lars Løkke Rasmussen:

»Du siger sådan set ikke noget, jeg ikke har sagt til mig selv og til andre, der skal høre på det.«


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00