Oppositionen vil prioritere sundhed

FINANSLOV: Sundhed er helt i top, når oppositionen deler milliarder ud i deres finanslovsudspil. Altinget|Sundhed har samlet deres sundhedsinitiativer.
Socialdemokraterne vil tilføre 5,4 mia. kr. ekstra til sundhedsvæsnet.
Socialdemokraterne vil tilføre 5,4 mia. kr. ekstra til sundhedsvæsnet.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Maria Dalby
Fakta

Socialdemokraterne vil prioritere sundhedsvæsenet langt højere. 1. januar 2009 giver regeringen danskerne skattelettelser for 5,4 mia. kr. Det svarer til næsten 9 pct. af, hvad vi i 2006 brugte på vores sygehuse. Ved at aflyse skattelettelserne kan man give vores fælles sygehuse et markant løft og tage grundlæggende fat om problemerne. Vi kan give alle danskere 1. klasses sundhed. Det er alene et spørgsmål om politisk vilje, om det skal være slut med lappeløsninger.

Allerede i 2009 vil vi bruge 2,5 mia. kr. på at fjerne de akutte problemer med ventetid og medicinske patienter på gangene. Men selv om kort ventetid er vigtigt, så er det på tide også at kigge på kvaliteten af sundhedsydelserne, der ikke altid lever op til den højeste standard. Over de kommende år vil vi øge den ekstraordinære indsats på sundhedsområdet fra 2,5 mia. kr. i 2009 til 5,4 mia. kr.


Kilde: S forslag til finanslov
Kræftpatienter, hjertepatienter og folk på ventelister kan kun håbe, at oppositionen får indflydelse i årets finanslovsforhandlinger. Reelt fastlægges regionernes og dermed sygehusenes økonomi i juni, når der er økonomiforhandling mellem regeringen og Danske Regioner. Men finanslovsforslagene er en yndet måde for partierne i opposition at markere, at de vil noget mere på sundhedsområdet. Regeringens forslag er oftest mere bundet af den allerede vedtagne økonomiaftale. 

5,4 mia. til sundhed
I år er ingen undtagelse, og Socialdemokraterne går lidt længere end de andre partier, da de vil annullere skattelettelsen på 5,4 mia. kr. og føre pengene direkte over i sundhedsvæsnet. I første omgang har de fordelt de 2,5 mia. kr. til en akutplan, der skal nedbringe ventetidspuklen, sikre akutbehandling til livstruende sygdomme, værdig behandling af medicinske patienter og nedbringelse af ventelisterne i psykiatrien.

"Vi vil gerne have indflydelse på finansloven, men ved da godt, at det kniber med at få lov til at være med. Engang var undskyldningen, at vi ikke gik ind for skattestoppet, den kan de så ikke bruge længere. Vi har selvfølgelig ikke de store forventninger til det. Men vi vil gerne give det offentlige sundhedsvæsen chancen for at komme efter strejken. Det private kører derudaf, mens det offentlige står i stampe, og det vil vi godt råde bod på," siger Henrik Sass Larsen, der er politisk ordfører for Socialdemokraterne.

500 mio. til forebyggelse
I SF's forslag til ny finanslov lægger partiet vægt på forebyggelsen. De vil lave en pulje med 500 mio. kr. årligt til at fremme forebyggelsen. Men SF er helt på bølgelængde med S, når det gælder de medicinske patienter. De vil således bruge 350 mio. kr. på at få ansat mere personale, gøre op med overbelægningen og sikre mere efteruddannelse af personalet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00