Sjælland udbyder ambulancedrift på ny

AMBULANCE: Region Sjælland igangsætter ny udbudsrunde, som skal sikre den fortsatte ambulancedrift.
Det svenske ambulancefirma Samariten kaster endnu engang håndklædet i ringen. Firmaet, der tidligere har opgivet at køre for Region Midtjylland, opgiver nu også at køre ambulance i Region Sjælland.
Det svenske ambulancefirma Samariten kaster endnu engang håndklædet i ringen. Firmaet, der tidligere har opgivet at køre for Region Midtjylland, opgiver nu også at køre ambulance i Region Sjælland.Foto: samariten.auderis.se
Christian Juhl Mølgaard

Hvis regionerne ønsker kontrol med priserne for ambulancekørsel, så er den eneste reelle mulighed, at regionerne fører den ambulancekørsel, som Samariten AB opgiver over i offentligt regi, således at regionerne får reel indsigt i og reel kontrol med prisdannelsen på ambulanceområdet.

Dennis Kristensen
Forbundsformand for FOA

Samariten har i et brev til Region Sjælland bedt om at blive frigjort fra kontrakterne om ambulancetjeneste i Region Sjælland. Forretningsudvalget har på den baggrund besluttet at gennemføre forhandlinger med selskabet med henblik på en frigørelse af kontrakterne.

Det er problemer med at få en overenskomst forhandlet hjem, der nu tvinger Samariten til at opgive ambulancekørslen i Region Sjælland.

Samariten vandt efter en udbudsforretning i sommeren 2008 ambulancetjenesten i fem af i alt seks områder i Region Sjælland. Samariten vandt over Falck, som har stået for ambulancetjenesten hidtil. Falcks tilbud lå omkring 100 mio. kr. højere end Samaritens tilbud - og i øvrigt omkring 100 mio. kr. højere end den pris, Region Sjælland hidtil har betalt.

Region Sjælland har behov for en hurtig afklaring for at sikre ambulancedriften fremover. Derfor vil regionen i de følgende dage forhandle en aftale om frigørelse af kontrakterne med Samariten og om vilkårene herfor.

Ingen huller i ambulancebetjeningen
Forretningsudvalget har nyt møde den 22. januar, hvor der vil blive fremlagt forslag om fornyet udbud af ambulancetjenesten i de fem områder, Samariten skulle have overtaget.

Den nye udbudsrunde vil kunne gennemføres hurtigt, og tildelingen af nye kontrakter forventes at kunne vedtages af regionsrådet på møde i juni.

Ambulancedriften vil således fortsat være sikret; det vil sige, der opstår ikke et hul i ambulancebetjeningen.

Roskilde Brandvæsen vandt udbuddet i det ene område, de havde budt på - og som de kører i dag. Den nye aftale med Roskilde Brandvæsen underskrives som aftalt den 21. januar.

Krisemøde i Region Hovedstaden
Tirsdag eftermiddag træder Region Hovedstadens forretningsudvalg sammen. Det skriver politiken.dk. 

Regionen er den eneste tilbageværende, der endnu satser på Samariten som ambulanceoperatør. Samariten skal køre med ambulancer i det indre København, hvor politikerne har fravalgt Københavns Brandvæsens ambulancetjeneste.

Region Hovedstaden ønsker ikke at kommentere sagen, førend Samaritens problemer er drøftet på forretningsudvalgets møde tirsdag.

FOA: Overfør ambulancekørsel til offentligt regi
FOA vil nu rette henvendelse til Samariten for at få svar på, om grundlaget for den overenskomst, der blev aftalt i sidste uge, fortsat er til stede. Forbundet er i det hele taget ikke imponeret over regionernes arbejde for at få ambulancekørslen i udbud.

"Udbudsrunderne har vist meget store svagheder - med meget store forskelle i priserne, og med usikkerhed om, hvorvidt de modtagne tilbud kom fra seriøse selskaber med forholdene i orden. Og med en betydelig utryghed - først og fremmest for borgerne, der ikke kan vide, hvilke vilkår der vil gælde for ambulancekørsel," siger forbundsformanden for FOA, Dennis Kristensen, i en pressemeddelelse.

"Regionerne har ønsket at prøve Falcks priser af i åben og fri konkurrence. Den kontrol af prisniveauet for ambulancekørsel i Danmark siver nu lige så stille væk mellem fingrene på regionerne. Resultatet kan blive, at Falcks monopol på ambulancekørsel ender med at blive endnu mere omfattende, fordi Region Hovedstaden har gennemført udbuddet på en måde, som amputerede Københavns Brandvæsen fra at kunne deltage i udbuddet på fair vilkår."

"Hvis regionerne ønsker kontrol med priserne for ambulancekørsel, så er den eneste reelle mulighed, at regionerne fører den ambulancekørsel, som Samariten AB opgiver over i offentligt regi, således at regionerne får reel indsigt i og reel kontrol med prisdannelsen på ambulanceområdet," siger Dennis Kristensen.

Brev af 11. januar 2009 fra Samariten:
<img align="left" src="@nyimg=4311@" />

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00