EU strammer lovgivningen om pesticider

PESTICIDER: Europa-Parlamentet vedtog i går at stramme pesticid-lovgivningen. De nye regler redder dansk drikkevand, mener parlamentarikere.
Anders Jerking

Jeg er lykkelig over, at vi nu afviser det oprindelige forslag, der var en bombe under det danske drikkevand.

Dan Jørgensen
MEP (S)
Fakta

Fakta om pesticid-afstemningen: 
Tirsdag blev der vedtaget en strammere kurs over for brugen af pesticider. En forordning om produktion og licensudstedelse blev vedtaget med 577 stemmer for, 61 imod og 11 hverken for eller imod, mens et direktiv om bæredygtig anvendelse blev vedtaget med stemmerne 624 for, 13 imod og 0 hverken for eller imod.

Afstemningen foregik på basis af det kompromis, Rådet og Europa-Parlamentet indgik i december.

Forordningen betyder at:
Der indføres flere krav til at pesticider kan lovliggøres. En liste over "aktive substanser" (pesticidernes kemiske ingredienser) skal udfærdiges på EU-niveau, hvorefter der udstedes licens til pesticiderne på nationalt niveau på baggrund af listen.

Forslaget indeholder også substitution af pesticidprodukter, hvis der findes et mere sikkert alternativ.

Desuden gøres det lettere for producenter at få godkendt produkter, idet der er obligatorisk gensidig anerkendelse af pesticidprodukter indenfor grænserne på tre nyoprettede zoner (Danmark placeres i den nordlige zone med Sverige, Finland og Estland, Letland og Litauen).

Eksisterende licenser kan frit anvendes, indtil de udløber, hvilket betyder, at man undgår en pludselig tilbagekaldelse af mange produkter.

Direktivet betyder at:
EU-landene skal selv indføre nationale handlingsplaner med kvantitative mål og tidstabeller for at "reducere risici og betydningen af brugen af pesticider" på menneskers helbred og miljøet.

Desuden indeholder forslaget et generelt forbud mod spredning af pesticider fra luften, som der dog kan indhentes tilladelse til, og en henstilling til, at EU-lande skal sikre vandområder fra at tage skade som følge af brugen af pesticider.


Kilde: EU-Parlamentet

Det danske drikkevand er reddet, alle EU-lande skal i fremtiden skære ned på deres forbrug af pesticider, og de farligste stoffer fjernes gradvist.

Det er resultatet af en afstemning tirsdag i EU-Parlamentet i Strasbourg, der sætter punktum for en årelang strid om pesticider. Reglerne betyder, at det fremover er slut med flere stoffer, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, give misdannelser og skade forplantningsevnen.

En afgørende sejr 
Dan Jørgensen (S) glæder sig over de nye regler:
"Jeg er lykkelig over, at vi nu afviser det oprindelige forslag, der var en bombe under det danske drikkevand. Vores grundvand skal også i fremtiden kunne nydes urenset fra hanen, og derfor er det en afgørende sejr for os, at det også fremover er Danmark - og ikke EU - der bestemmer, hvilke sprøjtegifte vi bruger," skriver han i en pressemeddelelse.

0:000:00