Skibstrafik koster Danmark menneskeliv og milliarder

INTERVIEW: Ny undersøgelse fra DMU viser, at den internationale skibstrafik i Nordsøen og Østersøen koster Danmark 6,1 mia. kroner om året i sundhedsomkostninger på grund af luftforurening.
Skibstrafik er den helt store kilde til luftforurening. De sundhedsmæssige omkostninger løber op i 6,1 mia. kroner.
Skibstrafik er den helt store kilde til luftforurening. De sundhedsmæssige omkostninger løber op i 6,1 mia. kroner.Foto: Colourbox

Vores undersøgelse giver en klar melding om, at den internationale skibstrafik er det næste punkt, man bør tage fat på. Teknologien ligger klar, så det her er udelukkende et spørgsmål om politisk vilje.

Jørgen Brandt
Seniorforsker ved DMU

DMU har med en ny undersøgelse sat kroner og ører på, hvordan forskellige sektorer via luftforurening bidrager negativt til folkesundheden. Konklusionen er ikke til at tage fejl af. Skibstrafik i Nordsøen og Østersøen er den helt store forureningssynder. Ikke kun i Danmark, men i hele EU.

Altinget.dk bringer her et interview med seniorforsker Jørgen Brandt fra Danmarks Miljøundersøgelser under Aarhus Universitet, der står bag beregningerne.

Hvad viser jeres beregninger?
"
De viser blandt andet, at de samlede omkostninger fra udledninger i Danmark udgør knap 4 mia. kroner om året for Danmark. De danske udledninger går dog ikke kun ud over os selv. Den samlede omkostning for de danske udledninger i hele europa løber op i 31 mia. kroner om året.

Dokumentation

Nedenfor ses et udpluk af undersøgelsens resultater: 

 

Omkostninger som følge af luftforurening, mia. kronerEuropaDK
Alle emissioner fra alle sektorer i Danmark313,9
Danske kraftværker3,20,24
Vejtrafik i Danmark5,70,75
International Skibstrafik (Østersø og Nordsø)1826,1

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00