Debat

Konkurrent: Danske Patienter misbruger medlemspenge

DEBAT: Foreningen "Patientforeningen" mener ikke, at konkurrenten Danske Patienter er en rigtig patientorganisation. Samtid anklager den Danske Patienter for om misbrug af penge.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De mange penge, som Danske Patienter modtager fra deres medlemsforeninger, anvendes efter Patientforeningens opfattelse til unødvendige høje lønninger, kataloger og pjecer, som ikke gavner de mange mennesker, de hævder at repræsentere.

Villy O. Christensen
Patientforeningen, formand

Villy O. Christensen,
Patientforeningen

Pia Christmas-Møller, som tidligere var et fremtrædende medlem af Det Konservative Folkeparti - ja endda kortvarigt leder for partiet - tilfører nu sin politiske palet en helt ny farve ud over den grønne, som præger hendes hjemmeside.

Det sker efter længere tid som løsgænger i Folketinget. Hun er blevet valgt som ny formand for den selvbestaltede paraplyorganisation, Danske Patienter, der oprindeligt havde socialdemokraten Torben Lund som formand.

Organisationen ledes af direktør Morten Freil, der ingen midler skyr for at skyde på loven om udvidet frit sygehusvalg, som han i tale og på skrift omtaler som værende rigid og gerne så hen, hvor peberet gror.

Pias forgænger var beton-socialist
Netop den holdning, som også Torben Lund var eksponent for, er god socialistisk politik, da man via en underlig form for betonsocialisme vil afholde private behandlingsalternativer i at etablere sig her i landet, og ved at stavnsbinde patienter til de offentlige sygehuse, skal de allerede eksisterende private hospitaler og klinikker udsultes.

Vi undrer os i øvrigt over, hvem og hvad Danske Patienter i virkeligheden er:

Ja, vi kan da godt ud af deres hjemmeside se, hvilke sygdomsforeninger, der står bag det, de kalder en organisation, der repræsenterer over 750.000 medlemmer - altså de medlemmer af foreningerne bag. Disse medlemmer er på intet tidspunkt blevet spurgt, om de synes det er en god ide at etablere organisationen, som modtager millionbeløb fra de respektive foreninger.

Meldt ud af Kræftens Bekæmpelse
Eksempelvis har jeg i et brev fra formanden for Kræftens Bekæmpelse, Arne Rolighed, fået bekræftet, at de alene bidrager til driften med 1 mio. kroner årligt.

Indtil for nylig var jeg selv medlem af Kræftens Bekæmpelse, men jeg har nu meldt mig ud i protest. Ofte omtales organisationen som en patientforening eller citeres for at repræsentere over 750.000 medlemmer, hvilket er stærkt misvisende:

De er jo netop ikke nogen patientforening, men en selvbestaltet organisation med en udemokratisk valgt bestyrelse, som kommer fra inderkredsen - altså de 16-17 foreninger bag.

De har jo kun 16 medlemmer
Sidste år i september var Altinget.dk ude med en artikel, hvor man kritiserede medierne for ofte at citere Patientforeningen Danmark, hvis formand Karsten Skawbo-Jensen blev beskyldt for at være en stemme uden bagland, da foreningen kun har ca. 1.000 medlemmer:

Det er da sådan ca. 60 gange så mange som de 16 medlemmer af Danske Patienter, og til sammenligning nærmer vi os 100 gange så mange. Artiklen i Altinget.dk minder derfor mest af alt om politisk bestillingsarbejde mod Patientforeningen Danmark, hvis formand Karsten Skawbo-Jensen i øvrigt stiller op til det kommende EU-valg for De Konservative.

De mange penge, som Danske Patienter modtager fra deres medlemsforeninger, anvendes efter Patientforeningens opfattelse til unødvendige høje lønninger, kataloger og pjecer, som ikke gavner de mange mennesker, de hævder at repræsentere.

Organisationen har heller ingen patientvejledning/-rådgivning, hvorfor Patientforeningens formand mener, at organisationen dræner sygdomsforeningerne for midler indbetalt af medlemmerne for at gavne den sag, de har valgt at støtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Christmas-Møller

Fhv. MF (K) og politisk leder
master i public policy (Roskilde Uni. 2002)

Karsten Skawbo-Jensen

Referent, Folketingstidende
cand.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1995)

Arne Melchior

Fhv. minister (CD), fhv. MF
inden for tekstil-, papir- og reklamebranchen

0:000:00