DF: Syv års tjenestepligt for læger

SUNDHEDSUDDANNELSE: For at uddannede læger ikke smutter fra landet, foreslår Dansk Folkeparti, at der indføres en tjenestepligt på syv år.
Foto: colourbox.com

I en pressemeddelelse i dag kræver Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, at regeringen indfører en tjenestepligt på syv år i Danmark for færdiguddannede læger.

"Danmark lider under en alvorlig lægemangel, og samfundet kan ganske enkelt ikke være tjent med at uddanne læger i massivt omfang, uden at det samtidig kommer de skatteydere til gode, som financierer uddannelserne. Der er allerede knyttet en tjenestepligt til en række uddannelser i Forsvaret, og der er ingen grund til, at den ikke kan udvides til også at omfatte uddannelser på sundhedsområdet," siger Liselott Blixt i pressemeddelelsen.

Problemet består primært i, at studerende fra Sverige har let ved at få adgang til lægestudierne i Danmark, og ofte vender tilbage til Sverige efter endt uddannelse.

SFs sundhedsordfører Jonas Dahl tilslutter sig behovet for at undersøge det danske uddannelsessystemet i forhold til læger.

"Det er ikke rimeligt, at vi i Danmark uddanner læger carte blanche for nordmænd og svenskere, som ikke selv formår at opnormere deres uddannelser," siger han til Altinget.dk.

Venstre-uenighed med DF
Birgitte Josefsen, sundhedsordfører for Venstre, mener, at problemets omfang skal kortlægges, inden løsninger diskuteres,

"Der er stor forskel på, om man tager til Norge eller Sverige i bijob, eller om det er fastansættelse. Det er ikke mit indtryk, at mange arbejder kontinuerligt i Sverige," siger hun til Altinget.dk og fortsætter:

"Der er jo også mange læger, der kommer til Danmark for at arbejde. Desuden har vi en interesse i, at læger kan tage ud og blive dygtigere for at komme tilbage og bruge deres viden. Derfor skal vi passe på, at vi ikke stavnsbinder en faggruppe, så de ikke har mulighed for at tage andre steder hen og få udbygget deres kompetencer. Jeg kan ikke se, hvorfor man skulle binde lige præcis læger, så skulle man jo også binde alt muligt andet uddannet personale."

"Jeg synes godt, at man kunne optage flere lægestuderende end hidtil, men ellers er det problem, som jeg ser, vi har, mangel på speciallæger. Det kan imødekommes ved at få lægerne hurtigere igennem deres turnusforløb."

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00