Kritik: Bent og Ulla klynker for meget

REGIONER: Der er er for meget klynkeri og kritik af regeringen i udmeldingerne fra Danske Regioner, mener flere borgerlige medlemmer af Danske Regioners bestyrelse.
Foto: Region Nordjylland
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Prøv nu lige at være lidt mere positive. Det er opfordringen fra flere af de borgerlige bestyrelsesmedlemmer i Danske Regioner til socialdemokraterne Bent Hansen og Ulla Astman, der i Danske Regioner er henholdvis formand og udvalgvalgsformand for sundhedsudvalget.

Kritikken er kommet op til overfladen, efter Ulla Astman i en artikel i Altinget kritiserede centrale dele af regeringens, Dansk Folkepartis og Kristendemokraternes forlig om Kræftplan III.

Det fik næstformand i Danske Regioners sundhedsudvalg Anne V. Kristensen (V) til at gå til angreb på Ulla Astman i en kritisk pressemeddelelse mod sin udvalgsformand.

"Det er påfaldende, at Socialdemokraternes regionsrådsformænd - blandt andet min kollega i regionernes sundhedsudvalg - ikke kan finde bare en eneste grund til at rose kræftplan III - til trods for, at den giver nye penge og sætter nye, høje standarder i kampen mod kræft. De vil hellere føre valgkamp end at glæde sig med patienterne og Kræftens Bekæmpelse, der roser regeringen," skrev Anne V. Kristensen i pressemeddelelsen (se linkboks).

V: Ikke misbrug som sådan
Ifølge flere kilder var flere borgerlige medlemmer af Danske Regioners bestyrelse så irriterede over udmeldingen fra Astman, at de tog det op på sidste uges bestyrelsesmøde.

Anne V. Kristensen, der sidder i regionsrådet i Region Midtjylland, hæfter sig dog ved, at Danske Regioner efter artiklen udsendte en pressemeddelelse, hvor kritikken af Kræftplan III er skrevet i mere bløde formuleringer.

"Men også fremover må hun sørge for, at hun kun bringer kritik videre med Danske Regioner som afsender, hvis der er opbakning til det i bestyrelsen," siger Anne V. Kristensen.

Generelt mener hun dog ikke, at Ulla Astman misbruger kasketten fra Danske Regioner.

Men hun mener, at både Bent Hansen og Ulla Astman burde være mindre kritiske over for nye tiltag fra regeringen.

"Vi skal ikke være lalleglade. Men jeg synes, at næsten hver gang der kommer noget nyt fra regeringen, så er det aldrig godt nok. Ofte er meldingen, at der ikke er penge nok. Men sundhedsvæsnet kan jo aldrig mættes med penge," siger Anne V. Kristensen og fortsætter:

"Grundlæggende så synes jeg, at Danske Regioner skal være mere positive. Og set i lyset af den økonomiske krise, så bør vi udvise respekt over for samfundet og være mere taknemmelige, når vi får penge af samfundet," siger Anne V. Kristensen.

DF: For meget klynk
Dansk Folkepartis medlem af Danske Regioners bestyrelse, Henrik Thorup, der er 2. næstformand i Region Hovedstaden, er enig i kritikken.

Han bekræfter, at kritikken af Astman kom op på Danske Regioners bestyrelsesmøde.

"De kan jeg godt fortælle, for det var blandt andet mig, som tog det op," siger Henrik Thorup.

Han mener dog også, at Bent Hansen og Ulla Astman generelt har styr på at udtale sig, så de favner hele bestyrelsen i Danske Regioner. Den kritiske melding om Kræftplan III var en enlig skævert, vurderer han.

"Men der er for meget ynk og klynk over meldingerne fra Danske Regioner. Lidt for ofte lyder der et krav om, at der skal flere penge til," siger Henrik Thorup, der erkender, at der er et rødt flertal i Danske Regioners bestyrelse.

V: Pas på med at råbe "ulven kommer"
Birgitte Josefsen, der sidder i Danske Regioners bestyrelse, men også sidder i Folketinget og er Venstres sundhedsordfører, mener, at Danske Regioner skal passe på med at være for negativ.

"Hvis man bliver ved med at råbe, at ulven kommer, ja så kan det være, at den pludselig kommer og tager en," siger Birgitte Josefsen.

Du mener, at regionerne bliver nedlagt af regeringen?

"Ja, eller rettere at Folketinget gør det. Og det vil være uheldigt, fordi jeg ser ikke noget godt alternativt til regionerne," siger Birgitte Josefsen, der ikke ønsker at konkretisere sin kritik yderligere i Altinget. Den vil hun i stedet komme åbent ud med i Danske Regioners bestyrelse.

"Men jeg kan sige så meget, at jeg internt i Danske Regioner vil arbejde for, at man begynder at bruge kræfterne på en anden måde. Jeg mener nemlig, at man nogle gange internt i Danske Regioner bruger ressourcerne forkert," siger Birgitte Josefsen.

Bent Hansen sad i går eftermiddags i møde og kunne derfor ikke udtale sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00