Aktører: Sundhedspakken er for uambitiøs

FOREBYGGELSE: Regeringen og Dansk Folkepartis sundhedspakke rykker ikke nok, lyder det fra Lægeforeningen og Forebyggelseskommissionen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Jeg synes, det i grunden er nogle gode forslag, de går bare ikke langt nok. Jeg ærgrer mig over, at man ikke gør sit arbejde ordentligt, når man nu er i gang.

Mette Wier
Formand for Forebyggelseskommissionen
Fakta

Der er følgende elementer i aftalen om sundhedspakken:

  • Afgiften på tobak forhøjes svarende til 2 kr. pr. 20 stk. pakke cigaretter i gennemsnit og ca. 3 kr. pr. 20 stk. pakke for de billigste cigaretter. Afgiften på røgtobak forhøjes tilsvarende.
  • Der arbejdes for at etablere en pantordning vedrørende danskeres grænsehandel med øl og sodavand i Tyskland, således at danskeres grænsehandel i Tyskland også omfattes af pant. Kan dette realiseres, vil regeringen og Dansk Folkeparti vurdere mulighederne for at øge afgifterne på øl og vin. Regeringen vil endvidere undersøge mulighederne for at øge vinafgiften isoleret. Et eventuelt merprovenu herfra vil udmøntes i overensstemmelse med skattestoppet.
  • Tillægsafgiften på alkoholsodavand forhøjes, og den udvides til også at omfatte cider og alkoholsodavand baseret på cider og frugtvin. Dermed er alle alkoholsodavand omfattet af tillægsafgift.
  • Afgiften på mættet fedt, som allerede indgår i Forårspakke 2.0, udvides til også at omfatte kød.
  • Forhøjelsen af afgifterne på tobak og alkoholsodavand træder i kraft 1. juli 2010, og afgiften på mættet fedt får virkning fra medio 2011.

Kilde: Skatteministeriet

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik 5. maj aftale om en folkesundhedspakke, der øger afgifterne på cigaretter, alkohol og mættet fedt.

Formanden for den tidligere Forebyggelseskommission, Mette Wier, er langtfra tilfreds og siger til Altinget:

"Jeg synes, det i grunden er nogle gode forslag, de går bare ikke langt nok. Jeg ærgrer mig over, at man ikke gør sit arbejde ordentligt, når man nu er i gang."

0:000:00