Politikere vil have narkobehandling undersøgt

MISBRUG: Både socialministeren og oppositionen er enige om, at narkobehandlingen af unge skal evalueres langt bedre.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvilke former for narkobehandling får rent faktisk unge mennesker ud af deres misbrug, og hvilke indsatser er spild af penge? 

Det vil politikerne fra begge sider af folketingsalen nu have undersøgt - groft sagt.

Det sker, efter at direktør i Den Sociale Udviklingsfond, Michael Hansen, til DR Nyheder har peget på behovet for mere viden om effekten.

"Der bliver brugt millioner af kroner hvert år på at behandle og arbejde med unge misbrugere i Danmark. I øjeblikket er der alt for lidt dokumentation for, hvad der virker, og hvad der ikke virker," siger direktøren for Den Sociale Udviklingsfond, der ejer og driver en række sociale institutioner og projekter.

I de 98 kommuner er der stor variation i tilbuddene, og jeg er bange for, at der også er stor variation i kvaliteten af den behandling, der ydes.

Mette Frederiksen (S)
Socialordfører

S: Stor variation mellem kommunerne
Socialdemokraterne mener, at mere viden om effekten er tiltrængt. Blandt andet fordi behandlingen af misbrugere med strukturreformen blev flyttet fra amterne til kommunerne.

"Jeg tror, han har ret i, at der et behov for mere viden om, hvilke behandlinger der virker. I de 98 kommuner er der stor variation i tilbuddene, og jeg er bange for, at der også er stor variation i kvaliteten af den behandling der ydes," siger partiets socialordfører Mette Frederiksen (S).

Enhedslistens ordfører på området, Line Barfod, er enig.

Ligesom Mette Frederiksen er Line Barfod opmærksom på, at både kommunerne og aktørerne på området er modstandere at få flere omgaver med registrering og kontrol.

"Der skal i stedet laves langt flere kvalitative undersøgelser, hvor forskere går i dybden med konkrete projekter. Mere viden på området skal ikke skaffes igennem en masse generelle registreringer," siger Line Barfod.

EL efterlyser plattenslager-filter 
Hun efterspørger samtidig en bedre kvalitetssikring af dem, der kan udbyde narkobehandling.

"Vi skal samtidig have et system, hvor vi lettere frasorterer plattenslagere, religiøse sekter og andre, der udbyder behandling, som ikke virker eller direkte er skadelig. Alle kan nærmest starte et behandlingssted op, mens der er langt skrappere krav på sundhedsområdet. Forkert behandling på dette område kan skade lige så meget, som dårlig behandling på sundhedsområdet," siger Line Barfod.

Hos SF peger man på, at manglende viden om, hvad der virker, er et udbredt problem på socialområdet.  

"Det er økonomisk uansvarligt, at så mange penge bruges på en indsats, man ikke ved virker. Vi har derfor foreslået flere initiativer, der generelt på socialt området skal sikre, at man i højere grad vælger evidensbasserede tiltag," siger Özlem Sara Cekic.

Socialordføreren fra regeringens støtteparti, Martin Henriksen (DF), opfordrer socialministeren til at tage initiativ til at få skabt et bedre overblik.

"Det er relevant at ministeriet får dannet sig et overblik over, hvilke tiltag der har den bedste effekt," siger Martin Henriksen.

Årsagen til, at der er et manglende overblik, er ifølge ham, at mange projekter lukker ned, når deres midler fra satspuljen udløber.

"Det skyldes jo ofte, at kommunerne ikke tager ansvar og viderefører de gode projekter. Hvis man er heldig, så starter et lignende projekt op umiddelbart efter. Men man risikerer ofte, at der går viden tabt i den proces," siger Martin Henriksen.

Minister er klar 
Socialminister Benedikte Kiær (K) er helt enig med partiernes socialordførere.

"Vi skal være langt bedre til at bruge den indsamlede viden og de bedste metoder i indsatsen over for de unge stofmisbrugere," siger ministeren, som erkender, at Danmark er bagud i forhold til nogle af de nordiske lande.

Samme sted oplyser hun, at ministeriet allerede er i gang med at finde dokumentationsmetoder og forbedre den tilbudsportal, hvor kommunerne kan se behandlingsstederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00