Regering får ros for farlige forebyggelsesmål

LIVSSTIL: En stribe eksperter roser regeringen for at ville sætte konkrete mål for udviklingen i danskernes sundhedstilstand. Formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier kalder det modigt, men også lidt farligt.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget:  

Regeringen vil sætte nationale mål for udviklingen i danskernes sundhedstilstand 10 år frem i tiden.

  • Målene skal nås ved at prioritere forebyggelsesindsatsen både nationalt og i kommunerne.
  • Regeringen vil forhøje cigaretafgifterne og afgifterne på øl, vin, sukker, fedt og anden usund mad. Vi vil afsætte midler til en ny strategi for bekæmpelse af rygning hos unge, igangsætte målrettede sundhedsindsatser for udsatte og arbejde for konkrete mål for forebyggelsesindsatsen i kommunerne.

 

Højere afgifter på usund mad, cigaretter og alkohol. Sådan lyder de mest omtalte dele af det, S-SF-R-regeringen skriver om forebyggelse i regeringsgrundlaget. Også den borgerlige regering skruede op for afgifterne. Men ikke nok ifølge ekspertene og ikke på tilstrækkeligt mange typer usunde varer.

Mindre kendt er det, at regeringen også vil opstille en række målsætninger om forbedringer af danskernes sundhed på en stribe områder. Hvilke områder og hvor konkrete de bliver er endnu uvist. Men at målene er tiårige står fast, og det at sætte sig mål på denne måde i forebyggelsessammenhæng er ny i Danmark.

Direktør i AKF og formand for den tidligere forebyggelseskommission, Mette Wier, mener, det er helt nødvendigt at opstille mål på området, hvis forebyggelsesindsatsen skal intensiveres sådan, som den nye regering lover. 
 
"Hvis man sætter nogle konkrete mål for danskernes sundhedstilstand, så kan man efter nogle år se, om forebyggelsesindsatsen virker," siger Mette Wier.

0:000:00