Vismænd: Trafikstøj koster 2 mia. om året

TRAFIKSTØJ: Det Miljøøkonomiske Råd konkluder, at omkostningerne ved trafikstøj årligt koster samfundet to milliarder kroner på grund af sygdomme og gener.
Det Miljøøkonomiske Råd anbefaler i ny rapport, at trafikken skal koncentreres på de mest befærdede veje for at reducere trafikstøjen på de mindre veje.
Det Miljøøkonomiske Råd anbefaler i ny rapport, at trafikken skal koncentreres på de mest befærdede veje for at reducere trafikstøjen på de mindre veje.Foto: colourbox
Anne Burlund

I virkeligheden er to milliarder kroner en meget lav omkostning. Overordnet konkluderer vi, at der allerede er gjort meget i forhold til at reducere støjomkostninger, og det, der er gjort, ser meget fornuftigt ud.

Michael Rosholm
Miljøøkonomisk vismand
Trafikstøj koster årligt samfundet over to milliarder kroner i helbreds- og geneomkostninger. Det slår Det Miljøøkonomiske Råd fast i den årlige rapport "Miljø og Økonomi", der blev offentliggjort onsdag.

I Danmark dør 120 personer hvert år for tidligt af hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk på grund af trafikstøj. Rådet har regnet sig frem til, at samfundet dermed hvert år mister 600.000 kroner som følge af tabte leveår og udgifter til sundhedsvæsenet.

I Danmark er cirka 800.000 boliger belastet af vejstøj over grænseværdien på 58 dB, hvilket svarer til 30 procent af alle boliger. Rådet når derfor frem til, at trafikstøj årligt koster samfundet 1,5 milliarder kroner i geneomkostninger, der dækker over det årlige værditab for de særligt belastede boliger, der falder i pris på grund af støjgener.

To milliarder er håndører
Sammenlagt løber omkostningerne for trafikstøj altså op på over to milliarder kroner årligt. Men selvom to milliarder kan lyde af meget, er der ifølge Det Miljøøkonomiske Råd kun tale om håndører:

0:000:00