Debat

Ældre Sagen: Der er brug for politisk handlekraft - ikke flere glitrede oplæg

DEBAT: Der er en tæt kobling mellem værdighed, kvalitet og sammenhæng i sundhedsvæsnet. Det skal der tages højde for i en ny sundhedsaftale, skriver Michael Teit Nielsen.

"Desværre er vores sundhedsvæsen i høj grad indrettet sådan, at man ser på én diagnose og ét helbredsproblem og ad gangen," skriver Michael Teit Nielsen.
"Desværre er vores sundhedsvæsen i høj grad indrettet sådan, at man ser på én diagnose og ét helbredsproblem og ad gangen," skriver Michael Teit Nielsen.Foto: Ældre Sagen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Ældre Sagen for nogle år siden sammen med FOA og DSR rejste debatten om værdighed i ældreplejen, lød en typisk reaktion: ”Værdighed… er det ikke meget fluffy?”

Det syntes vi ikke. Vi fik opregnet en række konkrete punkter, herunder selvbestemmelse.

Når vi taler værdighed for svækkede ældre, er det imidlertid ikke nok at se på den kommunale ældrepleje. Vi må også se på sundhedsvæsenet. For tal fra KL viser, at tre ud af fire over 80 år, der modtager hjælp fra kommunen, er på hospitalet mindst én gang om året. Herudover modtager de allerfleste indlagte ældre mennesker kommunal hjælp derhjemme.

Kort sagt er ældre den store udfordring med hensyn til sammenhæng. Og den store udfordring med hensyn til ældre handler om sammenhæng. Men trods flere år med oplæg fra de politiske aktører på området – enkeltvis eller i samarbejde - står patienter, personale og pårørende mange steder med de gammelkendte problemer.

Ældre patienter savner at blive set som hele mennesker af de sundhedsprofessionelle

Michael Teit Nielsen
Vicedirektør i Ældre Sagen

Læs også

Én diagnose ad gangen
Takket være en kvalitativ undersøgelse, KOPA har gennemført for Ældre Sagen, har vi nu ny viden om ældre patienters oplevelser. Her er ældre blevet spurgt om, hvad de selv befinder med en værdig behandling i sundhedsvæsenet - eller det modsatte.

Per på 82 år siger: ”Når det er en ny hver gang, så føler man lidt, man er en kastebold. Man ser to-tre forskellige, og de har sgu hver deres mening og hver deres svar – det gi’r altså utryghed, det gør!”

Det typiske er, at man som ældre har flere diagnoser. Meget ofte er der tale om kroniske sygdomme, der i sagens natur ikke bare går over, så kompleksiteten øges med alderen. Man får let den oplevelse, at man sendes rundt mellem Herodes og Pilatus, mellem almen praksis, kommune, forskellige hospitaler og afdelinger.

Desværre er vores sundhedsvæsen i høj grad indrettet sådan, at man ser på én diagnose og ét helbredsproblem og ad gangen.

Der er behov for, at nogen sætter sig ned i en god samtale med Per – og meget gerne hans ægtefælle eller voksne barn - og får et overblik og koordinerer.

Opleves som uværdigt
Værdighed handler selvsagt om den nære relation og det gode møde mellem patient og læge eller sygeplejerske.

Men det handler også om det systemiske. Det er svært at skabe en god oplevelse for patienten, hvis rammerne i sundhedsvæsenet ikke levner plads til sammenhæng mellem forskellige aktører. Det kan nok så mange lyttende og empatiske læger og sygeplejersker ikke kompensere for. Kort sagt er der en tæt kobling mellem værdighed og sammenhæng.

KOPA-undersøgelsen konkluderer, at følgende problemer skal løses:

- Ældre patienter savner at blive set som hele mennesker af de sundhedsprofessionelle. Det opleves ofte som uværdigt, når det ikke sker.

- Der mangler kontinuitet og sammenhæng, når man møder skiftende behandlere, som giver modstridende anbefalinger. Det skaber utryghed.

- Systemet trumfer individet: Ældre patienter oplever, at sundhedsvæsenet prioriterer effektive arbejdsgange over den enkeltes behov og ønsker.

- Ældre patienter kender bedst selv deres egne livsbetingelser og hverdag. Alligevel bliver de for sjældent inddraget i planlægningen af deres pleje og behandling.

Alt dette er ikke spor fluffy. Det er helt reelle mangler, der er påpeget af patienterne selv. Disse mangler må og skal en kommende aftale om et sammenhængende sundhedsvæsen tage højde for.

Ikke flere glitrede oplæg
Lige nu er debatten om fremtidens sundhedsvæsen af naturlige grunde overskygget af corona. Når vi - forhåbentlig snart – kan komme ud af pandemiens mørke tunnel, står vi fortsat med et komplekst sundhedsvæsen, der er spredt ud over kommuner, regioner og almen praksis. Der er et behov for bedre sammenhæng.

God behandling på hospitalet nytter ikke, hvis ikke kommunen følger op og vice versa. Hvis ikke de mange aktører inden for sundhed og pleje samarbejder godt, rammer det især ældre patienter med flere sygdomme.

Det er en patientgruppe, som på grund af den demografiske udvikling, vokser kraftigt. Derfor er bedre sammenhæng en helt central udfordring for fremtidens sundhedsvæsen.

Der findes masser af eksempler rundt omkring i landet, hvor personalet indgår i tætte samarbejder på tværs og derved har skabt en styrket sammenhæng, for eksempel via en hurtig opfølgning efter udskrivning.

Det haster med at få sådanne gode løsninger løftet, så vi på landsplan har den rette kvalitet og sammenhæng for ældre patienter. Her skal der politisk handlekraft til - ikke flere glittede oplæg.

Dokumentation

Temadebat: Hvad skal vi nå på sundhedsområdet i 2021?

2020 stod i corona-virussens tegn, både på den nationale og sundhedspolitiske scene.

Nu står et nyt år for døren. Med de nuværende vaccine-udsigter tyder alt på, at corona-krisen og dens konsekvenser vil fylde langt størstedelen af den sundhedspolitiske dagsorden i 2021, helt som det var tilfældet i 2020.

Altinget benytter årsskiftet og spørger et hold af debattører: Hvilke problemer er så presserende, at de politiske løsninger ikke længere kan udskydes? Hvad har vi overset som følge af det markant fokus på corona? Og hvordan sikrer vi, at andre vigtige problemer i sundhedsvæsnet ikke ryger i baggrunden?

Her er deltagerne:

Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale

Grete Christensen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet

Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen

Eva Secher Mathiesen, formand for Psykologforeningen

Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab

Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Teit Nielsen

Vicedirektør, Ældre Sagen, ekstern lektor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
ph.D. i økonomi (Københavns Uni. 1989)

0:000:00