Arbejdsmarkedet stiller for store krav

NYHED: Hverken sagsbehandlere eller læger skal stilles til ansvar for det store antal førtidspensionister. Det skal arbejdsmarkedet, mener organisationer og politikere.
Mange kan ikke klare kravene på arbejdsmarkedet og ender derfor med at få førtidspension, mener organisationer og politikere.
Mange kan ikke klare kravene på arbejdsmarkedet og ender derfor med at få førtidspension, mener organisationer og politikere.Foto: colourbox
Rikke Schielder Jørgensen
Fakta

- 14.289 personer fik tilkendt førtidspension i 2006. Det svarer til et fald på to pct. i forhold til 2005.

- 44 pct. af det samlede antal førtidspensionister i 2006 er unge under 30 år. Det svarer til en stigning på tre pct. i forhold til 2005. 

Kilde: Ankestyrelsen

Stadig mange mennesker i det danske samfund ender med en førtidspension i stedet for en plads på arbejdsmarkedet. Men det er hverken fordi, læger eller sagsbehandlere langer dem over bordet for et godt ord.

Det fastslår både Foreningen af Socialchefer og de Praktiserende Lægers Organisation. I stedet mener de, at man skal kigge på, hvordan arbejdsmarkedet er skruet sammen af krav og forventninger til den enkelte.

"Der er en tendens til at tro, at alt kan forklares i sagsbehandlingen. Ansvaret for dette ligger jo hos os alle, men jeg mener primært, man skulle kigge på de krav, som uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet stiller. De er simpelthen for høje, og derfor knækker så mange halsen," lyder forklaringen fra Ole Pass, formand for Foreningen af Socialchefer.

0:000:00