Kronik

Astma-Allergi Danmark: Patienter i store dele af landet er på Herrens mark og kan ikke få hjælp

1,5 millioner danskere lider af astma og allergi, men kæmper med lange ventetider og for få specialister. Det er afgørende, at den længe ventede allergologiske fagområdeuddannelse bliver lanceret, skriver Anne Holm Hansen.

Syv år efter, en task force skulle udvikle en effektiv uddannelsesmodel, der skulle sikre det nødvendige antal specialister i astma og allergi, er gruppen stadig ikke kommet i mål, skriver Anne Holm Hansen.
Syv år efter, en task force skulle udvikle en effektiv uddannelsesmodel, der skulle sikre det nødvendige antal specialister i astma og allergi, er gruppen stadig ikke kommet i mål, skriver Anne Holm Hansen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anne Holm Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden man nedlagde det allergologiske speciale for 20 år siden, er det blevet stadigt sværere at få udredning og behandling, hvis man lider af astma og allergi.

Patientgruppen bliver større, mens antallet af specialister ikke følger med.

Faktisk forholder det sig sådan, at der kun bliver uddannet knap én såkaldt fagområdespecialist inden for allergologi om året, mens behovet kalder på 15 specialister om året.

Den manglende kapacitet skyldes, at mange af de "gamle" specialister løbende er gået på pension, og at det endnu ikke er lykkedes at udvikle en model, der sikrer en løbende og tilstrækkelig uddannelse af nye fagområdespecialister inden for allergologien.

Læs også

I 2017 nedsatte Danske Regioner en såkaldt task force - på opfordring af da- og nuværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) - der skulle udvikle en sådan model. Men nu, efter syv år, er den stadig ikke i mål og etableret med den nødvendige økonomi i regionerne.    

Ingen hjælp i Region Nordjylland og Region Sjælland

Ventetiden for udredning af astma og allergi hos privatpraktiserende speciallæger og på hospitalerne er flere steder i Danmark længere end seks måneder.

Det står særligt slemt til i Jylland, hvor der i enkelte områder er omkring et års ventetid på udredning og behandling.

Kapacitetsmanglen er voldsom, men særlig stor i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor der ikke findes en eneste privatpraktiserende specialist på voksenområdet.

Der er alt, alt for få specialister inden for allergologi, og de er for ulige fordelt i landet.

Anne Holm Hansen
Direktør, Astma-Allergi Danmark

De to regioner har heller ikke allergicentre.

Det betyder, at patienterne i to større landsdele i Danmark er på Herrens mark og ikke kan få hjælp, hvis de har brug for en speciallæge på allergiområdet.

Den geografiske ulighed kendetegner dog hele landet.

I Region Syddanmark er der kun to privatpraktiserende specialister, i Region Midtjylland er der fire, mens der er 12 i Region Hovedstaden. I Dansk Selskab for Allergologi har de kun registreret 16 læger med fagområdeuddannelsen.

Der er altså alt, alt for få specialister inden for allergologi, og de er for ulige fordelt i landet.

Patienter opgiver at få hjælp

De lange ventetider og manglende hjælp kommer da også til udtryk, når vi i en intern undersøgelse spørger vores medlemmer i Astma-Allergi Danmark, hvoraf 33 procent helt har opgivet at få hjælp til at håndtere deres sygdomme.

De oplever, at lægerne i almen praksis ikke er klædt på til at håndtere deres sygdomme. Flere fortæller, at de selv skal "uddanne" lægen til at ordinere den rette behandling, og at det kan tage meget lang tid at få en henvisning til en specialist.

Læs også

Det vil sige, at de både skal igennem et langt, besværligt forløb hos egen læge, inden de kan få lov til at vente meget længe på at blive tilset af en specialist.

Rent praktisk betyder det, at man må indstille sig på en meget, meget lang udredningstid.

Når patienterne kommer videre til speciallæge eller allergicenter, oplever de til gengæld i høj grad at få den hjælp, de behøver.

Politikerne skal indfri løfte

Problemet bliver stadigt større, og for mange patienter er det blevet akut. Man skulle derfor tro, at landets folkevalgte politikere prioriterede bedre forhold for så mange danskere.

I 2017 meldte Sundhedsstyrelsen klart ud, at man skulle udvikle en effektiv uddannelsesmodel, der skulle sikre det nødvendige antal specialister, og at man skulle etablere allergicentre i alle danske regioner.

Manglende udredning og behandling er ikke kun et stort problem for patienterne og deres familier. Det er også dyrt for samfundsøkonomien.

Anne Holm Hansen
Direktør, Astma-Allergi Danmark

Nu syv år efter er task forcen stadig ikke kommet i mål, og det er ikke muligt at få en status på deres arbejde.    

Det er derfor på tide, at beslutningstagerne blander sig.

De har selv erkendt problemets omfang og igangsat en løsningsproces. Men den er gået i stå på grund af bureaukratisk nølen. Men den er nem at genstarte. Det kræver kun tre ting:

  1. Task forcen skal i mål, så vi kan få uddannet flere specialister til hele landet.
  2. Vi skal have etableret de sidste to allergicentre i Region Nordjylland og Region Sjælland.
  3. Vi skal mere undervisning i allergologi på lægeuddannelsen og i speciallægeuddannelsen, så vi forbedrer udredning og behandling.

Det er vigtigt, at det sker snart, da det tager tid at uddanne og etablere de nødvendige rammer for udredning, behandling og opfølgning.

Flere danskere får allergi

Manglende udredning og behandling er ikke kun et stort problem for patienterne og deres familier. Det er også dyrt for samfundsøkonomien. Det bliver kun dyrere.

Gennem de senere år er antallet af danskere med astma og allergi steget markant, og fremskrivningerne ser desværre dystre ud.

Det betyder stadigt større udgifter til sundhedsvæsenet, medicinudgifter og tabt arbejdsevne.

Vi har derfor ikke råd til at spilde mere tid. Lad landets 1,5 millioner patienter få et sted, de kan gå hen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Holm Hansen

Direktør, Astma-Allergi Danmark,
cand.mag. i historie og retorik (Københavns Uni. 1995), MPA (Copenhagen Business School 2005), certificeret coach (2013), sygeplejerske (1987)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024