Debat

Bedst behandling - kun for ressourcestærke?

DEBAT: Poul Nyrup Rasmussen (S) bremser patienters mulighed for bedre behandling ved at obstruere et nyt EU-sundhedsdirektiv, mener en række Venstre-politikere.
Ifølge flere Venstre-politikere, heriblandt Karin Riis-Jørgensen fra Europaparlamentet, vil et nyt sundhedsdirektiv fra EU hjælpe alle patienter til en bedre behandling.
Ifølge flere Venstre-politikere, heriblandt Karin Riis-Jørgensen fra Europaparlamentet, vil et nyt sundhedsdirektiv fra EU hjælpe alle patienter til en bedre behandling.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Riis-Jørgensen og Niels Busk, Medlemmer af Europa-Parlamentet (V) og Birgitte Josefsen, MF, Sundhedsordfører (V).

I efteråret kunne man læse en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten, som stadig sidder i kroppen på én og som nu desværre er blevet endnu mere aktuel. Den var skrevet af to kvinder, som begge lider af brystkræft. Sygdommen havde spredt sig til knogler og lever, den var altså både livstruende og smertefuld.

De to kvinder mente ikke, de kunne få den bedst mulige behandling i Danmark. Uden hjælp fra det offentlige havde de i efteråret fundet frem til et hospital i Frankfurt, hvor de kunne få kemobehandlet deres levermetastaser regionalt, hvilket ville give dem chancen for længere levetid. Hver rejse kostede dem mange tusinde kroner.

De havde ressourcerne
Når vi stadig tænker på disse kvinder, er det naturligvis fordi deres historie er grufuld. Og samtidig må vi konstatere, at de to kvinder må betegnes som heldige sammenlignet med så mange andre danskere. De har haft ressourcerne, både de mentale og de økonomiske, til at opsøge specialiseret behandling af netop deres kræftsygdom.

Poul Nyrup Rasmussen har i et brev til samtlige socialdemokratiske kommissærer advaret om, at det planlagte direktiv kan medføre kaos indenfor de enkelte landes sundhedsvæsener. Han mener måske, at alverdens EU-borgere vil vælte ind over grænsen for at stille sig op i køen til vores hospitalsbehandling. Næppe.

Karin Riis-Jørgensen (V) m.fl
Medlem af Europaparlamentet

Sådan er det ikke for mange andre syge danskere, der ikke har andet perspektiv end at håbe på, den måske ikke særligt specialiserede behandling, de tilbydes i Danmark, er den rette til at redde deres liv og førlighed.

Lang vej endnu 
Den danske regering fik i 2001 indført det, vi kalder 'second opinion', altså en anden vurdering, som bl.a. har været medvirkende til, at danske patienter kan få behandling i udlandet på det offentliges regning. Der er altså allerede etableret en mulighed for, at pengene kan følge patienten.

Men der er lang vej endnu, før sundhedssystemet er så fleksibelt, som patienterne fortjener. Og der er lang vej endnu, før patienter som de omtalte kvinder ikke selv skal finde og betale for behandling i udlandet. Derfor så vi gerne, at EU's nye sundhedsdirektiv blev gennemført, da det netop vil sikre patienternes rettigheder til at søge behandling i alle EU-lande på hjemlandets regning.

Poul Nyrup Rasmussen obstruerer 
Desværre må vi konstatere, at det er lykkedes bl.a. Poul Nyrup Rasmussen at obstruere mod en snarlig bedring af denne situation. Mange syge EU-borgere ville i den snarlige fremtid have haft udsigt til at få den bedst tænkelige behandling, hvis ikke især socialdemokraterne i EU havde forsinket et forslag, der ville formalisere alle patienters behandlingsrettigheder.

Vores holdning er, at vi skal have gennemført klarere spilleregler for, hvornår og på hvilke vilkår en patient kan søge behandling i et andet EU-land. Borgerne skal derfor informeres om deres ret. Det kræver EU-regler, der regulerer og synliggør patienternes rettigheder.

Patienter skal ikke dø på ventelister
Klarere spilleregler for, hvornår en patient kan få behandling i et andet EU-land, vil sikre, at alle uanset pengepung, økonomiske ressourcer og overskud kan blive behandlet i udlandet. Vi vil undgå, at danske patienter dør på ventelister eller på grund af manglende erfaring med behandling af netop deres sygdom. Vi ønsker, at både de danske og andre sundhedsvæsener specialiseres og skærpes af den europæiske konkurrence og vidensudveksling.

Flere afgørelser fra EF-Domstolen slår fast, at EU's regler om fri bevægelighed også gælder sundhedsydelser. I dag har EU-borgere altså allerede ret til behandling i et andet land, hvis ventetiden i hjemlandet er 'urimelig' lang. Men hvem ved det? Og hvem har kræfterne til at slås for deres ret? Forslaget, der nu er blevet lagt på hylden, ville have gjort denne ret til allemandseje. Nu er denne ret kun forbeholdt os, der i forvejen magter at kæmpe for vores rettigheder.

Nyt direktiv skaber næppe kaos
Poul Nyrup Rasmussen har i et brev til samtlige socialdemokratiske kommissærer advaret om, at det planlagte direktiv kan medføre kaos indenfor de enkelte landes sundhedsvæsener. Han mener måske, at alverdens EU-borgere vil vælte ind over grænsen for at stille sig op i køen til vores hospitalsbehandling. Næppe! Langt de fleste patienter foretrækker at lade sig behandle i hjemlandet. Som mange erfaringer herhjemmefra viser, er det udelukkende, når der er faretruende lange ventelister eller tungtvejende behandlingsmæssige årsager til det, at patienter søger til andre hospitaler end det nærmeste.

Vores tanker følger med de to modige, brystkræftramte kvinder, der på eget initiativ kæmpede mod systemet. Men vores tanker går også til alle andre, der kunne have fået den nødvendige behandling, hvis socialdemokraterne kunne tilslutte sig, at vi alle skal have ret til den bedst mulige hospitalsbehandling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

Karin Riis-Jørgensen

Formand, organdonerforeningen 7liv, senior rådgiver, Miltton Europe, Formand, Nyreforeningens Donorudvalg , fhv. MEP (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1978)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00