Bent Hansen: Opstramning giver mere enkle regler

INTERVIEW: Opstramningerne i kølvandet på svindlen med forskningsmidler på hospitalerne vil gøre reglerne mere enkle. Det vurderer Danske Regioners formand, Bent Hansen (S). Han synes samtidig, Statsrevisorerne har overdrevet problemets omfang.  

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Statsrevisorernes kritik af hospitalernes og regionernes kontrol med forskningsmidler var skarp. Og kritikken, der kom onsdag, gav sagerne om en række lægers misbrug af private forskningsmidler endnu en tur i medierne.

Anledningen til granskningen var, at Morgenavisen Jyllands-Posten afdækkede en række tilfælde af lægers grove misbrug af forskningsmidler. Afsløringerne udløste en Cavlingpris og havde forinden fået Statsrevisorerne til at bede Rigsrevisionen om at undersøge problemernes omfang.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), mener dog allerede nu, at regionerne er langt med at rette op på de problemer, som Statsrevisorerne har påpeget.

Dokumentation

Statsrevisorernes kritik

Statsrevisorerne kritiserer skarpt hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler som et udtryk for en særegen forvaltningskultur, hvor man ikke har tilstrækkeligt fokus på at overholde gældende retningslinjer. Statsrevisorerne kritiserer, at regionernes tilsyn har været helt utilstrækkeligt.

Statsrevisorerne har særligt hæftet sig ved risikoen for, at de eksterne forskningsmidler ikke anvendes til formålet, og ved, at Statsforvaltningen har udført et for passivt tilsyn med forvaltningen af forskningsmidlerne – selv i de tilfælde, hvor regionernes revisorer gentagne gange har påpeget problemer med regionernes regnskabsforvaltning og forvaltning af forskningsmidler.

Kritikken er bl.a. baseret på:

  • At hospitalernes ledelse og interne kontroller i alt for mange tilfælde ikke har sikret, at basale retningslinjer for anvendelse af forskningsmidlerne er blevet fulgt, fx godkendelse af udgiftsbilags formål og relevans.
  • At styringen af forskningsprojekterne er uigennemsigtig, fordi nye og gamle forskningsmidler blandes sammen, og projekter kan henstå inaktive over flere år.
  • At hospitalerne ikke i tilstrækkelig grad adskiller omkostningerne til forskning fra omkostningerne til den almindelige drift. Regionerne og hospitalerne har således ikke sikkerhed for, at relevante direkte og indirekte omkostninger bliver dækket.
  • Der synes at have udviklet sig en særegen forvaltningskultur, hvor sundhedspersonale belønnes med naturalier som frugtordninger, sociale events o.l. for forskningsrelaterede opgaver.
  • At der er risiko for, at hospitalerne uretmæssigt finansierer forskning for private virksomheder med skatteborgerfinansierede driftsbevillinger.
  • At regionernes tilsyn ikke har sikret et betryggende grundlag for hospitalernes forvaltning af forskningsmidler.

0:000:00