Borgerligt tilbagetog om sundhedsforsikringer

SKAT: Ingen af oppositionspartierne vil garantere en genindførelse af skattebegunstigelsen af arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer. LA og DF hælder til at bruge pengene til lavere skat eller andre tiltag.
Konservative er det parti i Folketinget, som er mest overbevist om, at skattebegunstigelsen af arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skal genindføres.
Konservative er det parti i Folketinget, som er mest overbevist om, at skattebegunstigelsen af arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skal genindføres.Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

S-SF-R-regeringens afskaffelse af skattebegunstigelsen af arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer er blevet voldsomt kritiseret af den borgerlige opposition, siden regeringen vedtog ændringen med finansloven for 2012. 

Men en rundspørge blandt borgerlige partiers sundheds- og skatteordførere viser nu, at partierne hælder til et "nej" eller "måske" i forhold til igen at gøre det skattefrit for medarbejderne at modtage en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring.

Venstre var ligesom resten af oppositionen arg modstander af at fjerne skattebegunstigelsen af de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.

I Venstres forslag til finanslov for 2013 var der ikke afsat penge til at genindføre skattebegunstigelsen. Partiets sundhedsordfører Sophie Løhde slår fast, at skattefritagelsen ikke er Venstres hovedprioritet.

Vi så helst, at man droppede alle fradrag og i stedet sænkede skatten på arbejde.

Joachim B. Olsen
Sundhedsordfører (LA)

"Danskerne kan dog være helt sikre på, at vi i god tid inden næste valg vil fremlægge, hvad vi går til valg på. Vores hovedprioritet er, at alle danskere skal have sikkerhed og vished for hurtig udredning og behandling i modsætning til regeringens ambition om, at flere fremover skal vente længere på behandling, før de får retten til at vælge ventetiden fra," skriver Sophie Løhde i en mail til Altinget.dk.

V: Regering sikrer opbakning til sundhedsforsikringer
Hun henviser til, at regeringen har indført en differentieret behandlingsgaranti, hvor udløsningen af garantien for nogle patienter er blevet forlænget med én til to måneder.

"Det tragikomiske er, at regeringen med forringelsen af behandlingsgarantien giver danskerne et incitament til at beholde deres sundhedsforsikring, når de nu ikke længere har sikkerhed og vished for hurtig behandling, når det offentlige ikke kan følge med," skriver Sophie Løhde.

Det var under VK-regeringen, at skattefritagelsen blev indført i 2002. Skattebegunstigelsen betød, at antallet af sundhedsforsikringer steg fra omkring 200.000 til lige under en million på få år. Stigningen og selve skattebegunstigelsen satte gang i en voldsom ideologisk debat mellem rød og blå blok om brugen af sundhedsforsikringer og privathospitaler generelt.

De seneste opgørelse på området er fra brancheorganisationen Forsikring & Pension. Opgørelsen, der dækker de tre første kvartaler af 2012, viser ifølge brancheforeningen, at der indtil videre er tale om et "uændret eller svagt vigende antal sundhedsforsikringer" efter regeringens indgreb.

Dansk Folkeparti er også store fortalere for sundhedsforsikringer. Holder danskerne fortsat fast i forsikringerne, har skatterabatten overlevet sig selv, mener partiets skatteordfører.

"Hvis man kan få mere sundhed for pengene ved at bruge pengene til skattefritagelsen andre steder, så er vi åbne over for det," siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

LA: Sænk skatten på arbejde i stedet
Hos Liberal Alliance ser man også udbredelsen af sundhedsforsikringer som et stort plus for samfundet og den enkelte. Men heller ikke Liberal Alliance ser ikke nogen umiddelbar grund til at genindføre skattebegunstigelsen.

"Vi så helst, at man droppede alle fradrag og i stedet sænkede skatten på arbejde. Men kommer vi til at stå i en situation, hvor vi har valget mellem at stemme for en genindførelse af skattebegunstigelsen eller slet ikke at sænke skatten, så stemmer vi ja," siger sundhedsordfører Joachim B. Olsen (LA).

Konservative er det parti i Folketinget, som er mest overbevist om, at skattebegunstigelsen skal genindføres. Men partiets sundhedsordfører åbner dog en kattelem for at sænke afgifterne på andre områder i stedet.

"Det var mit indtryk, at rigtigt mange danskere var glade for, at de ikke blev beskattet af deres sundhedsforsikring. Derfor så synes vi, at den skal genindføres. Men bliver vi forelagt gode argumenter for, at det er bedre at sænke andre skatter eller afgifter i stedet, så er vi villige til at lytte," siger Benedikte Kiær.

Så sent som i november i Altinget.dk garanterede hun, at konservativ regeringsdeltagelse var lig en tilbagerulning af beskatningen på arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer. Læs interviewet her

Argumenterne for at fjerne skattebegunstigelsen på sundhedsforsikringer kan hun få hos CEPOS. Tænketanken har tidligere forsvaret skatterabatten, men har nu skiftet holdning. Læs artiklen her.

Radikale glæder sig over de borgerlige kursskifte.

"Vi har ikke noget imod, at folk køber en sundhedsforsikring. Men vi har været kritiske over, at skattebegunstigelsen betyder, at alle skatteydere skal være med til at finansiere en skatterabat til den afgrænsede gruppe, der får den via deres arbejde," siger Camilla Hersom.

Regeringen har anslået, at beskatningen af sundhedsforsikringerne vil sikre staten et provenu på omkring 500 millioner kroner årligt. Statens faktiske skatteindtægt for 2012 på dette område er endnu ikke opgjort, og det konkrete tal er ifølge Skatteministeriet svært at opgøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00