Debat

Borgmester og regionsrådsformand: Samarbejde med borgeren i centrum

DEBAT: Københavns Kommune har ansat en udskrivningskoordinator, der hjælper udsatte københavnere i overgangen fra region til kommune, så samarbejdet bliver bedre. Det skriver sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Foto: Københavns Kommune/Region Hovedstaden
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ninna Thomsen (SF) og Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune og regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Mennesker, der bliver glemt i systemet. Patienter, der bliver henvist til tilbud, som ikke dækker deres behov. Socialt udsatte, som udskrives til gaden.

Der findes mange forestillinger om, hvordan kommuner og regioner slet ikke kan finde ud af at snakke sammen – til ulempe for borgerne. Men i virkeligheden er samarbejdet mellem kommuner og regioner i konstant udvikling.

Et solidt og velfungerende samarbejde mellem region og kommune er nemlig en af grundstenene i vores sundhedssystem, og vi arbejder hele tiden på at blive bedre til at skabe sammenhængende forløb for borgerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Nyt bindeled: Udskrivningskoordinator
Ét af de områder, vi har særligt fokus på, er de hjemløse og socialt udsatte, som ofte har komplekse forløb, og tit kæmper de både med misbrug, sociale problemer og fysisk og psykisk sygdom på samme tid. Derfor kan det være svært at finde ud af, hvilket kommunalt tilbud der er bedst for dem, når de er færdigbehandlede på hospitalet. Men det er utrolig vigtigt for os, at ingen bliver udskrevet til gaden.

Det var baggrunden for, at Københavns Kommune – efter forslag fra Ninna Thomsen – sidste år afsatte midler til at ansætte en udskrivningskoordinator for hjemløse og udsatte borgere.

Udskrivningskoordinatoren har været ansat siden februar, og indtil videre er det en solstrålehistorie. Borgerne oplever større tryghed og føler sig mindre alene under indlæggelsen, og samarbejdet mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune er blevet styrket.

Af Ninna Thomsen (SF), Sundheds- og Omsorgsborgmester i Københavns Kommune og Sophie Hæstorp Andersen (S), Regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Tidligere var det sygeplejerskerne på hospitalerne, der skulle finde det rette tilbud til de hjemløse og udsatte, når de blev udskrevet. En opgave, der nemt kunne blive meget tidskrævende på grund af borgernes ofte komplekse problemer og manglen på én indgang i kommunen.

Nu kan sygeplejerskerne bare kontakte udskrivningskoordinatoren, når en udsat borger fra København bliver indlagt. Herefter besøger koordinatoren borgeren på hospitalet, og sammen finder de ud af, hvad borgerens behov og muligheder er efter udskrivelsen. Det kan eksempelvis være et genoptræningsforløb, en seng på et herberg eller en aflastningsplads, hvor vedkommende kan få ro og støtte til at blive helt rask.

En solstrålehistorie
Udskrivningskoordinatoren har været ansat siden februar, og indtil videre er det en solstrålehistorie. Borgerne oplever større tryghed og føler sig mindre alene under indlæggelsen, og samarbejdet mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune er blevet styrket.

Sygeplejerskerne ved, hvem de skal henvende sig til, når de har en patient, der ikke har et egnet sted at tage hjem til, og der er ikke længere tvivl om, hvem der har ansvaret for at sikre, at borgeren kommer ordentligt og trygt videre. Samtidig sparer sygeplejerskerne tid, og det frigør ressourcer, der kan komme andre patienter til gode.

Sammenhæng i forløbene er noget af det vigtigste, når vi taler om kvalitet i sundhedssektoren.

Borgerne går op i den behandling og hjælp, de får - ikke om det er region eller kommune, der står for den. Men det behøver hverken at være dyrt eller besværligt at forbedre samarbejdet. Det kræver bare, at vi tænker i løsninger og insisterer på, at borgerens behov altid skal være i centrum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Thomsen

Direktør, Mødrehjælpen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00