Cypriotisk psykolog bliver ny kommissær for sundhed i EU

EU: Ursula von der Leyen har tirsdag præsenteret sit bud på en ny EU-Kommission. Den ny sundhedskommissær er psykolog og frontfigur inden for bekæmpelse af brystkræft.

Den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har tirsdag præsenteret sit nye hold af kommissærer.

Sundhedskommissær bliver 63-årige Stella Kyriakides fra Cypern.

Hun er en erfaren sundhedspolitiker både i EU og på Cypern. Hun er medlem af sundhedsudvalget, og så har hun profileret sig inden for brystcancer-sagen, hvor hun i 2013 stod bag den første kampagne for brystcancer i Europarådets historie. Hun er endvidere stiftende medlem og præsident for Europa Donna Cypern, Cyperns brystkræftforum.

Vacciner og europæisk kræftplan
Der venter den nye kommissær store opgaver forude. Det fremgår af en beskrivelse af kommissærens mission, det såkaldte 'mission letter'.

Ifølge brevet skal Stella Kyriakides blandt andet følge op på indsatser inden for områder som vacciner, antibiotikaresistens, sundhedsdata og godkendelser af medicinsk udstyr.

Hun skal også arbejde for den europæiske kræftplan, som skal sikre, at medlemslandene bekæmper kræft − både ved at forebygge og ved at optimere behandlingen.

Uddannet psykolog
Stella Kyriakides har været medlem af det cypriotiske parlament siden 2006 og ledet Cyperns delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) siden 2012. Hun fungerer i øjeblikket som næstformand for den kristendemokratiske gruppe i PACE.

Før hun dedikerede al sin tid til politik, var hun i over 20 år ansat i afdelingen for børne- og ungdomspsykiatri i Cyperns sundhedsministerium.

Skal godkendes
Den nye Kommission får otte næstformænd, hvoraf tre af dem får titlen af at være ledende næstformænd. En af de ledende næstformænd er danske Margrethe Vestager, der skal lede den digitale dagsorden i Europa. Hun fortsætter samtidig som konkurrencekommissær.

Før den nye EU-Kommission kan træde til, skal den godkendes af Europa-Parlamentet. Det sker, efter at parlamentarikerne har haft mulighed for at udspørge og vurdere samtlige kommissærkandidater ved høringer i de fagudvalg, som deres nye ansvarsområde berører.

Den nye Kommission skal efter planen overtage kontorerne i Berlaymont-bygningen i Bruxelles 1. november.

Forrige artikel Ny debat: Hvordan får vi ryddet op i de ældres medicinskabe? Ny debat: Hvordan får vi ryddet op i de ældres medicinskabe? Næste artikel Støttepartier vil presse regeringen på cigaretpriser Støttepartier vil presse regeringen på cigaretpriser