Dansk Erhverv vil have tobak under disken

RYGNING: Dansk Erhverv går ud og støtter et udstillingsforbud for cigaretter. Udstillingsforbuddet er også en del af Venstres nye plan mod tobak – men partiet har tidligere afvist lignende forslag fra S.

I et debatindlæg i Altinget onsdag går Dansk Erhverv sammen med Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden ud og anbefaler et udstillingsforbud mod tobaksprodukter. 

De tre aktører kommer med en direkte opfordring til politikerne om regler på området.

Et udstillingsforbud er også en del af den 9-punkt-plan med navnet "Færre skal ryge", som Venstre præsenterede lørdag – en plan, som også indeholder et forslag om en markant prisstigning på cigaretter.

Forslaget har også tidligere været bragt på banen af Socialdemokratiet. Dengang afviste sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) at lovgive på området. Men nu ser der altså ud til at kunne skaffes flertal for lovgivning på området i et kommende Folketing. En lang række lande har allerede indført lignende regler.

Gode erfaringer
Politisk konsulent Matthias Lumby Vesterdal fra Dansk Erhverv forklarer om baggrunden for den usædvanlige opfordring til politikerne, at den har været undervejs i et års tid.

Det skyldes først og fremmest, at en del af detailhandlen det seneste år på eget initiativ har gemt tobaksvarerne væk.

"En del af detailhandlen har taget et stort ansvar og frivilligt flyttet tobaksvarerne. Og vi kan se på erfaringerne, at det virker, især i de forretninger, der ligger i nærheden af uddannelsesinstitutioner," siger Lumby Vesterdal.

Hvorfor så ikke fortsætte af frivilligheden vej?

"Når vi går ud med en opfordring til et udstillingsforbud, skyldes det, at hvis der ikke kommer en lov, går de unge hen i de butikker, hvor tobaksvarerne ikke er gemt væk. Vi ønsker et samlet ansvar, frem for at nogle butikker lukrerer på, at andre har taget initiativ til at gemme cigaretterne væk."

Købsforbud 
Opfordringen til et udstillingsforbud er en del af Dansk Erhvervs plan for en røgfri generation 2030, fortæller Matthias Lumby Vesterdal.

"Vi er i udgangspunktet skeptiske over for, at politikerne skal ud og indrette butikker, men det her er et initiativ, der kommer fra detailhandlen. For os er det til gengæld vigtigt, at det bliver et forbud med metodefrihed, så de enkelte butikker kan vælge, hvordan de vil indrette sig," siger han.

Har I andre opfordringer til politikerne på det her område?

 "Ja, vi vil jo rigtig gerne være med til at nytænke, hvordan man bedre kan håndhæve salgsaldersgrænserne. Derfor ønsker vi, at unge lettere skal kunne få billed-ID. Vi ønsker også et købsforbud for unge under 18 år, så køb ville medføre konsekvenser for den unge selv," siger Matthias Lumby Vesterdal.

Forrige artikel Læge i front for stor patientforening Læge i front for stor patientforening Næste artikel Måling: Stort flertal i befolkningen ønsker fri hash Måling: Stort flertal i befolkningen ønsker fri hash