Debatredaktionen guider: Her er de ting, du ikke vil misse på Folkemødet

Næsten 3.000 events spredt over tre pulserende dage. Men hvilke skal du prioritere? Altingets debatredaktører har udvalgt deres personlige top-3 over arrangementer på Folkemødet, de ikke vil gå glip af.

Traditionen tro vil DM i debat endnu engang løbe af stablen, når Folkemødet slår dørene op til folkefestival fra 15.-17. juni.
Traditionen tro vil DM i debat endnu engang løbe af stablen, når Folkemødet slår dørene op til folkefestival fra 15.-17. juni.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Brede smil, gratis fadøl og masser debat under en forhåbentlig blå og solrig himmel.

Torsdag mødes borgere, magthavere, embedsværk, interesseorganisationer og medier endnu engang i Allinge på Bornholm, når Folkemødet 2023 løber af stablen fra 15.-17. juni.

Det officielle program byder på næsten 3.000 arrangementer og bugner som altid af spændende talks, perspektivrige debatter og kreative events. Men hvilke indslag er det så, du ikke vil misse?

På Altingets debatredaktion har redaktørerne kigget det overvældende program igennem for dig og udvalgt de debatter, som de personligt ser allermest frem til.

Deres guide til dig byder blandt andet på debat mellem tre tidligere statsministre, livepodcast med Weekendavisens Arne Hardis og Hans Mortensen, talk med de ellers så diskrete departementschefer, høvdingebold og ikke mindst det store finalebrag i DM i debat.

Dyk ned i debatredaktionens anbefalinger og få de bedste tips til de ting, du ikke vil gå glip af til den politiske folkefestival i Allinge.

Kristian AndersenKristian Andersen, redaktionschef for Altinget Debat & Navne

1. PET: Sådan sikrer vi os bedre mod spionage 
Torsdag 13:00-13:45 / Arrangør: Rigspolitiet

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i en ny rapport advaret om massiv og stigende spionage i Danmark fra både Kina og Rusland. Hvad er det aktuelle trusselsbillede, og hvordan kan vi som samfund sikre os bedre mod spionagen? Sikkerhedsrådgivere fra PET giver svaret.

Læs mere her.

2. Den demokratiske samtale under lup 
Torsdag 15:15-16:15 / Arrangør: Google Danmark

Demokratiet er truet flere steder i verden. Også i Europa. Hvilken rolle spiller politikere, medier og sociale platforme i den demokratiske samtale? Martin Krasnik er moderator i debat mellem Frihedsbrevets Flemming Rose, Politikens Amalie Kestler og Googles politiske chef i Norden Christine Sørensen.

Læs mere her.

3. Finalen i DM i debat
Lørdag 15:00-16:45 / Arrangør: DUF og Politiken

32 unge debattører dyster om titlen som danmarksmester i debat. Både semifinale og finale afholdes vanen tro på Folkemødet. Og som noget nyt i år afholder Politiken efterfølgende også DM i boomerdebat, hvor blandt andre Berlingskes Tom Jensen, Pia Kjærsgaard (DF) og Ole Birk Olesen (LA) skal debattere - og bliver bedømt af et ungt dommerpanel.   

Læs mere her.


Ida Elmdal ThagesenIda Elmdal Thagesen, debatredaktør på Altinget

1. Topmøde med de afgåede partiledere 
Torsdag 11:00-12:00 / Arrangør: Altinget

Det sjove ved afgående partiledere er, at de tør sige det, de ikke turde, dengang de sad på posten. Derfor glæder jeg mig først og fremmest til at høre, hvad Anders Fogh, Lene Espersen og Mogens Lykketoft og Kristian Thulesen Dahl har at sige til Altingets egen åbningsdebat.

Læs mere her.

2. Morgen med Sir Humphrey: Mød departementscheferne 
Fredag 09:30-10:15 / Arrangør: Akademikerne

Departementscheferne er nogle af Danmarks mest magtfulde mennesker. Ofte opererer de i skyggen, mens det er ministrene, som toner frem i medierne. Derfor er det spændende, når man får lov til at møde menneskerne i toppen af vores ministerier. Hvem er de egentlig?

Læs mere her.

3. Den samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse – status og debat
Lørdag 11:00-12:00 / Arrangør: Danmarks Domstole

Da samtykkelovgivningen blev vedtaget for to år siden, gav den anledning til heftig debat. To år efter er det interessant at gøre status over, hvilke erfaringer man har gjort sig. Hvad siger dem, der arbejder med udfordringerne til daglig? Til debatten kan du få perspektiver fra blandt andet en dommer, en anklager og en forsvarer. 

Læs mere her.


Caroline BoasCaroline Boas, debatredaktør på Altinget

1. Står vi foran en grøn global handelskrig?
Torsdag 16:00-17:00 / Arrangør: Klima og Energi Scenen

USA har skabt gode rammer for investeringer i vedvarende energi med deres ’Inflation Reduction Act’. EU’s ’RePowerEU’ kan ikke følge med, hvilket udfordrer det europæiske marked. En ny handelskrig kan være under opsejling, og spørgsmålet er, om den kan tjene til en øget klimaindsats og samarbejde? Eller om den vil medføre mere skade end gavn? Det tager et videnstungt panel op til diskussion.

Læs mere her.

2. Kina – ven eller fjende i Ukrainekrigen? 
Lørdag 11:00-11:30 / Arrangør: Dagbladet Information

Hvor står Kina, når det kommer til krigen i Ukraine? For selv om Kina selv siger, at de er en neutral spiller, så kan Xi Jinpings gode venskab med Ruslands Vladimir Putin lede tankerne andetsteds. Derfor glæder jeg mig til at høre Forsvarsakademiets Kina-ekspert, Camilla Tenna Nørup Sørensen, dykke ned i dette storpolitiske anliggende.

Læs mere her.

3. Tro, håb og kærlighed – en samtale med Kristian Leth 
Torsdag 12:00 - 13:00 / Arrangør: Danske Kirkers Råd og FrikirkeNet

I en tid hvor kriserne synes at stå i kø, kan det være svært at finde optimismen frem. Men måske er det netop klicheen om tro, håb og kærlighed, som kan ruste os bedst til at løse nutidens udfordringer og skabe håb for en bedre fremtid? Denne holdning uddyber forfatter Kristian Leth i samtale med generalsekretæren for Danske Kirkers Råd.

Læs mere her.

Martin MauricioMartin Mauricio, debatredaktør på Altinget

1. Thorning, Løkke og Fogh: Hvad vil Danmark med Europa?
Fredag 15:00-15:45 / Arrangør: Rasmussen Global

Tre tidligere statsministre – en, der scorede en international toppost, en, der forsøgte, og en, der sikkert som amen i kirken drømmer om det – deler mindeværdige øjeblikke og reflekterer over Danmarks forhold til Europa som optakt til, at Danmark endnu engang overtager EU-formandskabet i 2025.

Læs mere her.

2. De lærere, vi aldrig glemmer
Fredag 15:00-16:00 / Arrangør: Frie Skolers Lærerforening

I kunsten og fiktionen sparker lærerne røv. Robin Williams i Dead Poets Society og Good Will Hunting, Jack Black i School of Rock og Rita i Rita. De er idoler, de er helte. Hvorfor har vi ikke den samme fortælling om lærerfaget i virkelighedens verden? Hvis jeg ikke skulle være journalist, tror jeg, jeg skulle være lærer. Derfor glæder jeg mig til at høre blandt andre Özlem Cekic og Stefan Hermann fortælle om den lærer, de aldrig selv vil glemme.

Læs mere her.

3. Tidligere toppolitikere kaster høvdingebolden i ulighedens navn 
Fredag 11:00-11:45 / Arrangør: Lær for Livet

Anders Lund Madsen er dommer og på banen er navne som Johanne Schmidt-Nielsen og Helle Thorning-Schmidt, når tidligere landsholdskaptajn Daniel Agger inviterer til høvdingeboldkamp hos Lær for Livet for at sætte fokus på uligheden i uddannelse. Det lyder både cringe og svært underholdende. Så det skal jeg se.

Læs mere her.

Simon Engell KjøllerSimon Engell Kjøller, debatredaktør på Altinget

1. Fællessang med Bertel Haarder og Søren Pind 
Lørdag 14:30-15:30 / Arrangør: Venstre

En folkemøde-klassiker hos Venstre ved Danchelshus, hvor de tidligere folketingsmedlemmer og ministre inviterer til fællessang. Den står på røverhistorier og gamle danske hits med Henrik Krogsgaard bag klaveret.

Læs mere her.

2. Avistid live... med Hans & Arne 
Fredag 16:30-17:30 / Arrangør: Berlingske Media

Weekendavisens garvede politiske skribenter Hans Mortensen og Arne Hardis analyserer det politiske gedemarked med Martin Krasnik som vært.

Læs mere her.

3. Kan et forbud mod pommes frites redde sundhedsvæsenet? 
Fredag 11:30-12:15 / Arrangør: Lægeforeningen

Er forbud og afgifter mod nikotin, alkohol, sukker og fedt vejen til at reducere antallet af syge og indlæggelser på hospitalerne? Det taler Altingets sundhedspolitiske analytiker Ole Toft om med Lægeforeningens formand Camilla Rathcke, Jakob Kjellberg fra Vive, DSU-formand Katrine Evelyn og MF’erne Mette Thiesen (DF) og Per Larsen (K).

Læs mere her.


Vi tager forbehold for programændringer og aflysninger. Du kan selv gå på jagt i Folkemødets fulde program her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Sørensen

Politisk chef, Google (Danmark og Nordeuropa)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007), BA i litteraturvidenskab og sociologi (Københavns Uni. 2003)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00