Ekspropriation-kritik: Stramning negativ for sygehusbyggeri

EKSPROPRIATION: Regeringen vil indsnævre kommunernes mulighed for at ekspropriere. Det kan skade sygehusbyggeri, siger Danske Regioner. VKO står fast.
Det bliver sværerere for kommunerne at ekspropriere.
Det bliver sværerere for kommunerne at ekspropriere.
Det skal være sværere for kommunerne at ekspropriere jord, mener regeringen, der for nylig fremlagde et forslag om stramning af ekspropriationsreglerne. Danske Regioner, der bakkes op af KL, er store modstandere af forslaget, som de mener vil gøre det dyrere og mere besværligt at lave langsigtet planlægning - og det vil særligt gå ud over sygehusbyggeriet, mener de.

Konsekvenser for langsigtet planlægning
Forslaget vil betyde, at kommunerne ikke længere kan ekspropirere på baggrund af en kommuneplan, men nu først når der foreligger en lokalplan. Kravet til detaljeringsniveau for lokalplaner er et noget andet end til kommunalplaner, og det vil få konsekvenser for den langsigtede planlægning i kommunerne, og dermed sygehusbyggeriet, mener Danske Regioner.

Netop ved store sygehusbyggerier, der kan tage 10 - 15 år at gennemføre, er det vigtigt at kunne planlægge langt ud i fremtiden. Ekspropriation skal ske tidligt i processen for at der kan udskrives projektkonkurrencer for det fremtidige byggeri, så man kan planlægge, hvordan sygehusene rent faktisk skal se ud. Hvis forslaget gennemføres må man nu foretage disse projektkonkurrencer ud fra arealer, man ikke er sikker på, at kunne bygge på. Og det kan få betydelige bygningsmæssige og økonomiske konsekvenser, mener Danske Regioner, der slet ikke kan se nogen grund til forslaget.

"Det kan det undre, at regeringen foreslår en lovændring, der i den grad besværliggør - måske endda umuliggør - kommende offentlige byggerier. Kammeradvokaten har endda i en undersøgelse af ekspropriation på baggrund af kommuneplanen konkluderet, at der ikke er grund til at ændre lovgivningen," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Han er særligt bekymret, fordi regionerne i de kommende år kan se frem til at skulle foretage massive investeringer i sygehusbyggeri.

VKO står fast
Men miljøminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritikken.

"Det bliver mere besværligt for kommunerne at ekspropriere, men det er faktisk også meningen. Der er noget, der står over kommunerne, og det er den enkeltes retsstilling," sagde ministeren i folketingsalen til førstebehandlingen af forslaget tirsdag.

Han bakkes op af Konservatives miljøordfører, Per Ørum Jørgensen, der i onsdagens udgave af Altinget kaldte forslaget "fantastisk". Forslaget hilses også velkommen af Venstres Eyvind Vesselbo samt Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann, der mener, at de strammere regler, vil sikre borgerne mod at blive trynet af kommunerne.

Ingen begejstring hos oppositionen
Hos oppositionen er der derimod ingen begejstring at spore. SF´s Ida Auken mener, at regeringens forslag er ren symbolpolitik. Ligesom Danske Regioner mener hun, at langsigtet planlægning besværliggøres med det nye forslag.

"Planlægning kræver, at man sammentænker miljø, økonomi og sociale spørgsmål og det skal man kunne gøre på langt sigt. Derfor dur det ikke, at man ikke kan ekspropriere på baggrund af en kommuneplan," siger hun til Altinget.

Hendes bekymring deles af R og Ø, der mener at forslaget blot vil få den konsekvens, at situationen besværliggøres for kommunerne samtidig med, at jordejerne sikres prisstigninger.

Lovforslaget drøftes i øjeblikket i Miljø- og Planlægningsudvalget. Loven forventes vedtaget inden sommer med gyldighed fra august.

 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00