Ellemann vil undersøge pesticider

PESTICIDER: Flere svampemidler, der i dag bruges lovligt i dansk landbrug, er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Miljøministeren vil tage pesticiderne op til fornyet godkendelse, men SF savner yderligere politisk handling.
Anne Burlund

Det er nu, ministeren skal vise, at hun rent faktisk også har nogle ambitioner på det her område - f.eks. ved at kæmpe for en europæisk plan for at udfase hormonforstyrrende stoffer.

Pia Olsen Dyhr
(SF)
En række godkendte pesticider, der blandt andet bruges som svampemidler i dansk landbrug, skal revurderes, efter et nyt engelsk forskningsprojekt mistænker stofferne for at være hormonforstyrrende. Det oplyser miljøminister Karen Ellemann (V) i et skriftligt svar til Folketinget.

"Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at vurdere alle relevante oplysninger, og jeg kan oplyse, at de nye oplysninger vil blive anvendt som led i det løbende arbejde med vurdering af pesticider," udtaler Karen Ellemann.

Den engelske forskergruppe konkluderer, at seks udbredte pesticider bør undersøges for mulig skadelig effekt på hormonsystemet hos drenge. Heraf er fire pesticider - fludioxonil, fenhexamid, dimethomorph og imazalil - godkendt i Danmark til at forebygge svampeangreb på blandt andet korn, frugt og grøntsager.

To stoffer til fornyet godkendelse i år
Miljøministeren vurderer ud fra en række eksisterende undersøgelser, at der ikke er grund til at mistænke de to førstnævnte stoffer for hormonforstyrrelser.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00