Embedsmænd fordrejer fakta

Spin har, som en epidemi, spredt sig fra Christiansborgs gange til store dele af centraladministrationen. Embedsmænd forskønner og fordrejer fakta for at få ministre og ministerier til at fremstå bedst muligt. Sådan lyder kritikken fra flere eksperter, der kræver lovgivning på området.
Marie Andergren

Når spin bliver så fremtrædende, at embedsmænd begynder at tilbageholde og fordreje den faglige viden, fordi de i den grad er syltet ind i, at nu skal vi fremstille ministeriet som ufejlbarligt og handlekraftigt, så er det et demokratisk problem

Oluf Jørgensen
Afdelingsforstander, Danmarks Journalisthøjskole
Spin er ikke længere forbeholdt de 'særlige rådgivere', som ifølge myten kryber langs tapeterne på Christiansborg og forsøger at få pressen til at danse for regeringens pibe.

Spin har, som en epidemi, spredt sig fra Christiansborgs gange til store dele af centraladministrationen. Enhver embedsmands børnelærdom om, at man skal tale sandt, arbejde på lovens grund og formidle sager på et fagligt korrekt grundlag er dermed trængt i baggrunden.

Sådan lyder analysen fra afdelingsforstander i Informations- og Forvaltningsret ved Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.

"Spin har smittet af på store dele af de almindelige embedsmænd i centraladministrationen. Det præger eksempelvis udformningen af §20-svar til Folketinget. Hvis det er følsomme sager, varme kartofler, så gør man sig store anstrengelser for ikke at svare direkte på det, der er spurgt om, men svarer udenom og lader som om, man ikke helt har opfattet spørgsmålet."

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00