Erhvervsliv skeptisk over for ny kemi-vagthund

KEMI: DI og Dansk Erhverv er skeptiske over for KemiWatch, som Forbrugerrådet skal stå for. Organisationerne mener, at myndighederne bør løse opgaven, så retssikkerheden ikke sættes over styr. Forbrugerrådet afviser.

 

Foto: colourbox
Anders Jerking

Det er bekymrende, at en privat organisation fremover skal være forbrugernes vagthund på kemi-området.

Sådan lyder det samstemmende fra erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv, efter regeringen og Enhedslisten har besluttet, at Forbrugerrådet Tænk skal stå for det nye KemiWatch.

Forbrugerrådet Tænk får 17,4 millioner kroner til at drive KemiWatch, som skal oplyse og indsamle viden om kemi i forbruger-produkter. Men både DI og Dansk Erhverv mener, at den opgave burde varetages af myndighederne, for eksempel Miljøstyrelsen.

DI's miljøpolitiske chef Karin Klitgaard frygter, at der kan opstå problemer med retssikkerheden, når KemiWatch skal vurdere produkter.

”Hvilken målestok vil de benytte? Er det deres egne vurderinger af, hvad man bør leve op til, som går videre end lovgivningen? Eller vil deres anbefalinger holde sig inden for lovgivningen? Det mangler vi svar på,” siger hun og fortsætter:

Der er forskel mellem, hvad der er forbudt i dag, og hvad der er risici ved. Derfor er der produkter på markedet, som vi mener, dybest set ikke burde være der.

Vagn Jelsøe
Vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk

”Det går ikke, at virksomheder bliver uretmæssigt hængt ud.”

Frygt for kemikaos
Også Dansk Erhverv er bekymret over, at en privat organisation skal varetage forbruger-informationen.

”Forbrugerrådet har rigtigt nok været forbrugernes vagthund i årevis, men de nye opgaver er anderledes og kræver en objektiv stillingtagen til bl.a. viden og marked. (…) Min vurdering er, at det er en klar myndighedsopgave, og at man, ved at lade en interesseorganisation løse opgaven, risikerer, at der skabes endnu mere kemikaos, når EU’s kemikalieregler og risikobetragtninger kobles fra,” skriver Dansk Erhvervs miljøpolitiske chef, Jakob Lamm Zeuthen, i et debatindlæg i Altinget.

Han mener, at Miljøstyrelsen bør følge den nye vagthunds arbejde tæt.

”Jeg håber, at der vil være fokus på at sikre, at danske virksomheder, der sælger fuldt lovlige produkter inden for EU, ikke hænges unødvendigt ud,” skriver han.

Råd: Der vil være uenighed
I Forbrugerrådet Tænk mener vicedirektør Vagn Jelsøe derimod, at opgaven er havnet på rette bord.

”Det ligger i naturlig forlængelse af det arbejde, som vi laver i forvejen. Det handler om forbruger-information og produkt-test. Begge dele er kerneopgaver, som vi har løftet i snart en menneskealder,” siger han.

Vagn Jelsøe peger på, at KemiWatch kan ses som en afløser for Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS), der blev lukket ved udgangen af 2013. IMS var heller ikke drevet af myndighederne, påpeger han.

Men Vagn Jelsøe erkender blankt, at den nye vagthund og industrien ikke altid vil være enige om anbefalingerne til forbrugerne.

”Der vil være kemikaler, som ikke er forbudte i dag, men, som vi mener, bør forbydes. Så vil vi orientere forbrugerne om, hvordan de kan undgå de produkter, der er under mistanke. Det ved vi godt, at der er virksomheder, som ikke bryder sig om,” siger han og fortsætter:

”Der er forskel mellem, hvad der er forbudt i dag, og hvad der er risici ved. Derfor er der produkter på markedet, som vi mener, dybest set ikke burde være der. Det er jo problemets kerne på kemikalieområdet.”

Jelsøe peger blandt andet på, det kan dreje sig om stoffer som parabener og ftalater, hvor forsøg har vist, at stofferne kan være skadelige for dyr.

”Det er vigtig og reel forbruger-information, selv om nogle virksomheder ikke bryder sig om det,” siger Jelsøe.

Han understreger, at Forbrugerrådet Tænk mener, at erhvervslivet kan være med i en følgegruppe, som vurderer arbejdet i KemiWatch.

Forbrugerrådet bakkes op af Det Økologiske Råd, som også har fokus på kemikalie-dagsordenen.

”Det er meget vigtigt, at uafhængige organisationer løfter opgaven med at skubbe på for at forbedre beskyttelsen og reguleringen på kemikalie-området. Myndighederne skal både varetage industrien og borgernes interesser, mens vi som NGO'ere lidt bedre kan skubbe på og være en balance til industriens synspunkter,” siger Lone Mikkelsen, der arbejder med kemikalie-politik i Det Økologiske Råd. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00