EU-penge til sundhed forsvandt i sommerens budgetaftale

EU: Det ambitiøse sundhedsprogram EU4Health beskæres markant. Det blev et af resultaterne, da EU's stats- og regeringschefer i juli landede et kompromis om EU's syvårsbudget og genopretningspulje.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var med de intense døgn, hvor stats- og regeringslederne i EU indgik en budgetaftale for årene 2021 til 2027.
Statsminister Mette Frederiksen (S) var med de intense døgn, hvor stats- og regeringslederne i EU indgik en budgetaftale for årene 2021 til 2027.Foto: EU
Signe Løntoft

Det skulle være et nyt flagskib, men i de intense forhandlinger om EU's syvårige budgetramme, som fandt sted i Bruxelles i slutningen af juli, blev det nye sundhedsprogram EU4Health beskåret fra 9,4 milliarder euro til 1,7 milliarder euro.

Europa–Kommissionen præsenterede det nye sundhedsprogram i foråret og understregede i den forbindelse, at Covid-19-pandemien har vist et behov for at øge EU’s beredskab og kapacitet til at reagere effektivt på store sundhedstrusler på tværs af grænserne.

"I løbet af krisen har budskabet lydt, højt og klart: Vi har brug for mere Europa i det offentlige sundhedsvæsen," sagde sundhedskommisær Stella Kyriakides blandt andet ved en pressebriefing i maj.

0:000:00