EU vil skærpe krav til babymad

FØDEVARESIKKERHED: EU-Kommissionen vil sætte en grænseværdi for tropanalkaloider i babymad, da for høje indtag kan resultere i hyperventilation og forvirring. DTU Fødevareinstituttet og Dansk Industri er helt uenige om en passende grænseværdi.

DTU Fødevareinstituttet mener, at man skal ned på en lavere grænseværdi af tropanalkaloider, hvis man skal være sikker på ikke at overskride den akutte referencedosis for små børn, der flere gange dagligt spiser en del af den grød, der kan indeholde de giftige stoffer.
DTU Fødevareinstituttet mener, at man skal ned på en lavere grænseværdi af tropanalkaloider, hvis man skal være sikker på ikke at overskride den akutte referencedosis for små børn, der flere gange dagligt spiser en del af den grød, der kan indeholde de giftige stoffer.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund
Fakta
Processen for forslaget
  • Forslaget behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF).
  • Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for tre måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
  • Opnås der ikke kvalificeret flertal i SCoPAFF, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for to måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.


Kilde: grundnotat om forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte stoffer i fødevarer
Fakta
Hvad er tropanalkaloider?
  • Tropanalkaloider er naturlige toksiner, der blandt andet findes i frø fra planten pigæble. Pigæble er kendt som en giftplante, der vokser vildt, blandt andet i Danmark.
  • Frø fra pigæble, der indeholder tropanalkaloider, er fundet som urenheder i blandt andet hirse, durra (sorghum) og boghvede.
  • Det er ikke nemt at fjerne urenhederne ved for eksempel sortering og rensning af kornsorterne.

Kilde: grundnotat om forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte stoffer i fødevarer

Små børn kan have et bekymrende indtag af de giftige tropanalkaloider. Det mener Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA.

Derfor foreslår EU-Kommissionen som noget nyt en grænseværdi på 5,0 mikrogram/kg for tropanalkaloider i babymad baseret på cerealier, som indeholder hirse, durra og boghvede. Det skriver Fødevareministeriet i et grundnotat til Folketingets Europaudvalg.

Tropanalkaloider er ikke på nuværende tidspunkt reguleret i EU. Og der er også kun begrænsede data om de naturlige toksiner. Men bekymringen er opstået, efter Nederlandene og Tyskland har analyseret for tropanalkaloider i babymad og mad til småbørn og fundet et højt indhold.

0:000:00