Ex-minister kritiserer larmende patientforeninger

PATIENTFORENINGER: Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener, at de store patientforeninger er så magtfulde og larmende, at de gør det svært at prioritere sundhedskronerne fornuftigt. Tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) er uenig.
Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) understreger, at det er positivt, at danskerne engagerer sig i patientforeningerne. Men patientforeningerne bruger for meget krudt på at påvirke politikerne, mener han.
Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) understreger, at det er positivt, at danskerne engagerer sig i patientforeningerne. Men patientforeningerne bruger for meget krudt på at påvirke politikerne, mener han.Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg ToftLobna Taiybi

Jeg forstår godt, at politikerne og andre patientforeninger synes, at patientforeninger som Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Diabetesforeningen fylder meget. Men det er, fordi vi repræsenterer sygdomme, der både er dødelige og meget udbredte.

Inge Vestbo
Direktør, Hjerteforeningen

Er det entydigt godt, at patientforeningerne får stadig flere medlemmer og penge mellem hænderne?


Ja, siger tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V). Nej, siger Jakob Axel Nielsen (K), der også kan skrive tidligere sundhedsminister på sit CV.

Jakob Axel Nielsen synes, at de stadigt større og mere professionelle patientforeninger gør det svært for politikerne at fordele pengene i sundhedsvæsnet ud fra, hvor de gør mest gavn, og hvor behovet er størst. Meldingen kommer som en reaktion på, at en opgørelse i Altinget viser, at de ti mest markante patientforeninger har 1,1 milliard i årlig indtægt.

"Patientforeningerne kæmper jo for deres egen sag. Og kagen i form af penge til sundhedsvæsnet bliver ikke større af, at de kæmper endnu hårdere for flere penge til deres sygdom. Det vi ser, er i stedet kannibalisering mellem sygdomsgrupperne," siger Jakob Axel Nielsen til Altinget.dk, der i den seneste tid har beskrevet medlemsfremgangen i en række danske patientforeninger.

De bidrager ikke med nyt 
Han understreger, at han finder det positivt, at patientforeninger med flere penge kan hjælpe flere syge danskere med kurser, information og konkret rehabilitering.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00