Fagforening: Arbejdsgivere påtvinger medarbejdere sundhedsforsikringer

FORSIKRING: Firmaer tvinger sundhedsforsikringer ned over hovedet på folk, siger HK Privat, efter flere sager har vist, at det kan være umuligt for lønmodtagere at fravælge dem. Arbejdsgivere og forsikringsbranche afviser, at der er et problem.
Sundhedsforsikringer er lommetyveri, siger sektorformand for HK Privat Simon Tøgern.
Sundhedsforsikringer er lommetyveri, siger sektorformand for HK Privat Simon Tøgern.Foto: Pressebillede
Lasse Lange
Har din arbejdsgiver tegnet en privat sundhedsforsikring til dig via din pensionsordning, kan den være noget nær umulig at slippe ud af.

Det viser en række sager ved flere forskellige instanser.

Og ifølge fagforeningen HK Privat udnytter mange virksomheder den situation til at anvende en del af deres pensionsmidler til at tegne sundhedsforsikringer, der erfaringsmæssigt kan få sygefraværet til at falde, men som mange medarbejdere gerne er fri for.

"Det er en åbenbar urimelighed, at man kan få stoppet en sundhedsforsikring ned over hovedet uden at blive hørt," siger sektorformand i HK Privat Simon Tøgern.

Når en arbejdsgiver tegner sundhedsforsikringer til sine medarbejdere via firmaets pensionsordning, bliver der lidt færre penge til alderdommen, end der ellers ville have været. Samtidig får hver medarbejder et skattesmæk på omkring 50-70 kroner om måneden.

Vi ser det som en slags lommetyveri.

Simon Tøgern
Sektorformand, HK Privat

"Vi ser det som en slags lommetyveri," siger sektorformand i HK Privat Simon Tøgern.

Det afviser Jan V. Hansen, underdirektør i brancheforeningen fra Forsikring & Pension.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at virksomheder stopper noget ned i halsen på medarbejdere, hvis et stort mindretal af dem ikke er interesserede," siger Jan V. Hansen.

Ifølge HK Privat er der først og fremmest på det ikke-overenskomstdækkede arbejdsmarked mange arbejdstagere, der har har en sundhedsforsikring via pensionen, de gerne var fri for. Sektorformand Simon Tøgern vurderer, at det drejer sig om tusindvis af HK Privats cirka 40.000 ikke-overenskomstdækkede medlemmer.

Sager ved voldgiftsretten og ved Ankenævnet for Forsikring viser, at en arbejdstager ikke umiddelbart kan kræve en pensionsordning uden sundhedsforsikring.

Mange henvendelser
Beskatningsreglerne for private sundhedsforsikringer blev ændret 1. januar 2012, så forsikringerne ikke længere var fritaget for beskatning. Det betyder, at man i dag skal betale 50-70 kroner ekstra i skat hver måned, hvis man er dækket af en privat sundhedsforsikring. Det var ventet, at det ville give færre sundhedsforsikrede, men antallet af forsikrede er bare fortsat med at stige, så omtrent 1,5 mio. danskere i dag er dækket. Det er seks-syv gange så mange som for ti år siden.

Ifølge HK Privat skyldes en del af den stigning, at mange bliver påduttet sundhedsforsikringer af deres arbejdsgivere.

"Man siger, at der bliver flere og flere sundhedsforsikringer, fordi folk gerne vil have en. Men en del har altså ikke haft mulighed for at sige nej," siger Simon Tøgern fra HK Privat, der har fået en del henvendelser fra medlemmer, der forgæves har forsøgt at slippe ud af deres pensionsordningsfinansierede sundhedsforsikringer.

Det handler om solidaritet
Ifølge Jan V. Hansen fra Forsikring & Pension er der fordele ved, at virksomhederne kan tvinge sundhedsforsikringer igennem.

"Det, at alle medarbejdere på en virksomhed er forsikret, kan være med til at sikre den lavest mulige pris. Det handler om at sikre solidariteten. Gør man det frivilligt, vil de unge og raske nok vælge det fra, og så sidder de ældre, der måske skranter lidt, tilbage. Formentlig med en højere præmie," siger Jan V. Hansen.

Han siger, at hvis HK Privat er utilfreds, bør fagforeningen tage problemstillingen op, når der næste gang skal forhandles overenskomst.

Det har HK Privat tænkt sig at gøre i forbindelse med forhandlingerne på nogle af de områder, hvor organisationen ser de største problemer. Ifølge HK privat er det dog særligt forbundets mange ikke-overenskomstdækkede medlemmer, der hænger på sundhedsforsikringer, de helst er fri for.

Men Jan V. Hansen mener ikke, at det kan dreje sig om mange mennesker.

"Jeg har ikke hørt om denne utilfredshed før. Uanset hvad har arbejdsgiverne en udgift til det her. Og jeg har svært ved at forestille mig, at de ville bruge de penge, hvis ikke medarbejderne var interesserede."

Frivillighed giver ikke mening
Heller ikke arbejdsgiverne mener, at der er noget galt.

"Jeg har svært ved at se, at der er tale om et problem. På det ikke-overenskomstdækkede arbejdsmarked er pension og sundhedsforsikring to ekstra goder, som arbejdsgivere stiller til rådighed for medarbejdere. Hvis man ikke vil have den pensionsordning, en virksomhed tilbyder, må man tage det op med sin chef," siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Steen Müntzberg.

Han anerkender dog, at mange virksomheder har ordninger, som den enkelte ikke har mulighed for at melde sig ud af.

"Uden for det overenskomstdækkede område er det den enkelte virksomhed, der beslutter, hvilke ansættelsesvilkår der er gældende. Så det er ikke noget, man som medarbejder har krav på at få lavet om," siger Steen Müntzberg.

"Det giver ikke mening at tegne forsikringer, hvis der ikke er kollektivitet omkring det. Ellers skal det være individuelle forsikringer, og så bliver det meget dyrt for den enkelte. Så selvfølgelig skal det gælde for alle i en gruppe, hvis man indfører det," siger Steen Müntzberg.

"Vi mener ikke, at det giver mening, at den enkelte medarbejder skal kunne vælge det fra," fortsætter han.

Politikere skal gribe ind
HK Privat vil nu have politikerne til at komme de ufrivilligt forsikrede lønmodtagere til undsætning.

"Der er ikke rigtigt andre muligheder på det ikke-overenskomstsikrede område," siger Simon Tøgern.

Det mener Dansk Arbejdsgiverforening er en dårlig idé.

"Arbejdsmarkedets parter anbefaler normalt, at Folketinget ikke blander sig i løn- og ansættelsesvilkår, og det kan vi heller ikke se noget behov for i denne her sag," siger underdirektør Steen Müntzberg.

Brancheforeningen Forsikring & Pension undrer sig over HK Privats opfordring til politisk indblanding.

"Normalt slår arbejdsmarkedets parter syv kors for sig, når nogen foreslår lovindgreb på arbejdsmarkedet," siger underdirektør Jan V. Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00