Flere får private sundhedsforsikringer

FORSIKRING: Selv om regeringen har fjernet skattebegunstigelsen, får flere og flere danskere private sundhedsforsikringer. Tallene viser, at beslutningen var rigtig, mener S.
Trods forringede skattevilkår fortsætter væksten i private sundhedsforsikringer.
Trods forringede skattevilkår fortsætter væksten i private sundhedsforsikringer. Foto: Altinget.dk/Google Charts
Lasse Lange

400.000 danskere ville droppe deres private sundhedsforsikring, når regeringen 1. januar 2012 fjernede et gunstigt skattefradrag, forudså Dansk Sundhedsinstitut i 2011.

Sådan er det ikke gået. Snarere tværtimod.

Nye tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension viser, at siden fradraget blev afskaffet, har 170.000 flere danskere fået en privat sundhedsforsikring. Det svarer til en stigning på 13 procent. I samme periode er forsikringsselskabernes præmieindtægter steget med 59 millioner kroner eller tre procent.

De nye tal viser, at det var rigtigt at afskaffe fradraget, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Tallene viser, at mange ikke har tillid til det offentlige sundhedsvæsen. I den situation bør arbejdsgivere kunne give deres medarbejdere en sundhedsforsikring, uden at den enkelte medarbejder bliver straffet økonomisk for det.

Benedikte Kiær (K)
Sundhedsordfører

"Fradraget betød, at alle var med til at betale for et mindretals sundhedsforsikringer, og det var uretfærdigt. Nu viser det sig, at folk er villige til at betale selv. Det er med til at understrege, at det var helt rigtigt at fjerne fradraget," siger Flemming Møller Mortensen til Altinget.dk.

Sådan mener Benedikte Kiær, sundhedsordfører for Konservative, der var med til at indføre fradraget i begyndelsen af 00'erne, ikke, at man kan se det.

"Tallene viser, at mange ikke har tillid til det offentlige sundhedsvæsen. I den situation bør arbejdsgivere kunne give deres medarbejdere en sundhedsforsikring, uden at den enkelte medarbejder bliver straffet økonomisk for det," siger Benedikte Kiær.

Fradraget for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer blev indført i 2002 af den daværende VK-regering og afskaffet af den nuværende regering ved indgangen til 2012. I løbet af det årti voksede antallet af sundhedsforsikrede danskere fra et par hundrede tusinde til over 1,3 millioner. Det er ikke mindst sket, fordi sundhedsforsikringer er blevet et populært medarbejdergode.

Artiklen fortsætter efter figuren.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AupIs_r6ZJA7dFpmS291eVNuVTFJeFN1TG9tYUtBT1E&transpose=1&headers=1&range=A16%3AK18&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"1":{"targetAxisIndex":1}},"curveType":"function","animation":{"duration":0},"backgroundColor":{"fill":"#f3f3f3"},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"title":"\u00c5r","useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"textStyle":{"color":"#222","fontSize":"10"},"viewWindow":null,"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Antal forsikrede","minValue":null,"logScale":false,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"title":"Bruttopr\u00e6mieindt\u00e6gter (mio. kr.)","minValue":null,"logScale":false,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"Flere f\u00e5r private sundhedsforsikringer","height":320,"legend":"top","tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram4"} </script>

Kilde: Forsikring & Pension.

Begrænset økonomisk vækst
Sundhedsøkonom Jes Søgaard vurderer, at den seneste vækst i antallet af sundhedsforsikrede danskere blandt andet skyldes, at branchen har tilpasset sig den nye skattemæssige situation.

"Jeg hæfter mig ved, at mens der fra 2011 til 2012 kom 13 procent flere forsikrede, steg indtægterne blot med tre procent. Det må tolkes sådan, at forsikringsselskaberne er begyndt at sælge nogle lidt lettere og lidt billigere produkter," siger Jes Søgaard, der var direktør på DSI, da instituttet vurderede, at det fjernede fradrag ville give markant færre sundhedsforsikrede.

Han anerkender, at DSI dengang tog fejl.

"Vi lagde måske for meget vægt på nogle af de udenlandske erfaringer. Uanset hvad må man i hvert fald sige, at det ser ud til, at markedet for sundhedsforsikringer slet ikke er så prisfølsomt, som vi troede," siger Jes Søgaard, der har svært ved at forstå, at så mange mennesker får private sundhedsforsikringer.

"Det gav bedre mening tidligere, hvor der var større problemer med ventelister. I dag, hvor behandlingsgarantien er kommet til, er situationen måske en helt anden," siger Jes Søgaard.

Jan V. Hansen, underdirektør i Forsikring & Pension, der har lavet opgørelsen, er overrasket over, at flere og flere får sundhedsforsikringer, selv om fradraget er forsvundet.

"Vi har løbende fået kvartalsmæssige indberetninger, som tydede på, at der var et lille eller slet intet fald i præmierne. At vi nu, hvor vi har det samlede overblik, kan se, at der har været en vækst på tre procent i præmierne og 13 procent i antal forsikrede fra 2011 til 2012, er overraskende," siger Jan V. Hansen.

"Forklaringen må være, at virksomhederne og deres ansatte sætter pris på sundhedsforsikringerne, fordi de bl.a. reducerer sygefravær," siger Jan V. Hansen med henvisning til en af Forsikring & Pensions egne analyser og en analyse, PensionDanmark har lavet på baggrund af resultater fra Syddansk Universitet.

Jan V. Hansen vurderer, at stigningen formentlig havde været endnu større, hvis ikke fradraget var blevet fjernet.

Uklar fremtid
Om fradraget kommer tilbage igen, hvis de borgerlige får magten, er uklart.

Konservatives Benedikte Kiær, der er på vej til et møde, da Altinget.dk fanger hende, kan ikke umiddelbart svare på, om hendes parti vil genindføre fradraget

"Det er noget, vi vil have fokus på," siger den konservative ordfører.

Om Socialdemokraterne vil have fokus på sundhedsforsikringer fremover er usikkert.

"Der er ikke noget galt i at folk tegner sundhedsforsikringer, hvis bare de betaler selv. Det er det eneste. Jeg mener ikke, at det at halvanden million danskere har private sundhedsforsikringer har betydning for folks forhold til det offentlige sundhedsvæsen og velfærdssamfundet. For vi kan se, at når folk har haft kontakt med det offentlige sundhedsvæsen, er de meget tilfredse."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00