Flere penge til lægerne i ny aftale

OVERENSKOMST: De praktiserende læger får flere penge, men skal arbejde mere og acceptere nye opgaver, betyder ny overenskomstsaftale mellem PLO og det offentlige. PLO's bestyrelse er splittet om aftalen, der kan blive forkastet af lægerne ved en urafstemning.
Efter  overenskomsten nu er på plads, så skal regioner og kommuner nu forhandle med PLO’s lokalafdelinger om prisen og detaljerne for en række opgaver uden for sygehusene.
Efter overenskomsten nu er på plads, så skal regioner og kommuner nu forhandle med PLO’s lokalafdelinger om prisen og detaljerne for en række opgaver uden for sygehusene. Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
  • De praktiserende læger skal være en del af Den Danske Kvalitetsmodel
  • Regionerne får indflydelse på, hvad lægerne kan vælge af efteruddannelse
  • De praktiserende læger får over de kommende år mulighed for at udføre flere opgaver og dermed tjene flere penge
  • Taksterne følger pris- og lønudviklingen
  • Der indføres på nogle områder en form for produktivitetskrav med lofter over indtjening på bestemte områder (en form for mængderabat til det offentlige)
  • Lokalt skal lægerne, regioner og kommuner nu forhandle om en række nye opgaver. Der er afsat ekstra 200 millioner til disse opgaver.

De alment praktiserende læger får mulighed for at øge omsætningen og indtjeningen. Men på den anden side pålægges lægerne produktivitetskrav, krav til kvalitetsudvikling og valg af efteruddannelse. 

Sådan landede nogle af de vigtigste elementer i den nye overenskomst mellem Regioners Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i weekenden. Aftalen skal dog først godkendes af de praktiserende læger.

Den 22. marts skal PLO's repræsentantskab beslutte, om aftalen skal sendes til urafstemning blandt PLO's medlemmer. Først her ved regionerne, om de har en overenskomst med de praktiserende læger. Og ikke alle i PLO's bestyrelse er som udgangspunkt begejstrede for aftalen. Men det vender vi tiltage til senere i artiklen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00