Flertal afviser at sende ikke-donorer bagest i organ-køen

ORGANER: Næsten 60 procent af danskerne afviser at sende personer, som ikke er tilmeldt organdonorregistret, bagest i køen til nye organer. Danskerne værner om det solidariske sundhedsvæsen, vurderer etik-professor.

Et flertal af danskerne siger nej til, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ.
Et flertal af danskerne siger nej til, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ.Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Hvis man begynder at gøre ordninger afhængige af den enkeltes bidrag, kan det næste vel blive, at man kigger på, hvad den enkelte betaler til sundhedsvæsenet. Det er en noget-for-noget-tænkning, og det tror jeg godt, danskerne kan se problematikken ved.

Thomas Ploug
Professor og medlem af Det Etiske Råd

Et flertal af danskerne siger nej til en noget-for-noget tilgang til organdonation.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

Her svarer et flertal af danskerne nemlig nej til, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ.

Dokumentation

Fakta om målingen

Sådan har vi spurgt:

Det er blevet foreslået, at personer, der ikke er tilmeldt organdonorregistret, skal bagest i køen, hvis de selv får brug for et organ. Er det en god ide?

29 procent svarede ja.
59 procent svarede nej.
13 procent svarede ved ikke.

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative.

Svarene er indsamlet i perioden 6. maj til 9. maj 2016.


0:000:00