Debat

FOA: Vi har forgæves forsøgt at få KL til at påtage sig et ansvar for folkesundheden

DEBAT: I årevis har FOA mødt en lukket dør hos KL, når det kommer til at gøre svømme- og idrætshaller til aktivitetscentre og bruge dem i folkesundhedens tjeneste, skriver Reignar Burwald. 

Hvorfor vil KL ikke udnytte foreningslivets faciliteter til at genoptræne og forebygge sygdom hos borgere?, spørger Reiner Burgwald. 
Hvorfor vil KL ikke udnytte foreningslivets faciliteter til at genoptræne og forebygge sygdom hos borgere?, spørger Reiner Burgwald.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Det vigtige er, at vi kommer væk fra tankegangen om, at ansvaret ligger hos den enkelte. For så rammer vi kun den del af befolkningen, som går op i det i forvejen," sådan udtaler Professor Jens Meldgaard Bruun fra Steno Diabetes Center i Altinget

Anledningen til citatet er en undersøgelse af stigningen i antallet af diabetespatienter i Danmark og EU. I Danmark ligger vi på en trist femte plads, og det bekymrer naturligvis alle sundhedseksperter og viser endnu engang behovet for en Folkesundhedslov og meget mere fokus på forebyggelse. 

Brug foreningslivets faciliteter 
I FOA har vi i otte år forsøgt at få KL til at påtage sig et ansvar for folkesundheden ved at gøre alle landets svømme- og idrætshaller til aktivitetscentre for børn, unge, voksne og gamle. Altså bruge dem i folkesundhedens tjeneste og ikke alene overlade opgaven til foreningslivet, hvor ovennævnte ”som går op i det i forvejen” kommer.

I 2012 udviklede vi, sammen med Halinspektørforeningen og Dansk Svømmebadsteknisk Forening en erhvervsuddannelse til svømmebadsassistenter.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Læs også

Uddannelsen har netop til formål at ændre opgaverne for erhvervslivredderne fra alene at passe på badegæsterne og redde liv, når dette måtte være nødvendigt, til at være en personalegruppe, der også rådgiver og vejleder om sundhed og bevægelse og igangsætter aktiviteter.

KL ser ikke et potentiale i de mange penge, der bruges på at bygge og drifte de kommunale haller, og føler åbenbart ikke et ansvar for at bidrage til at øge folkesundheden,

Reiner Burgwald, Sektorformand, FOA

I alle årene har vi desværre mødt en lukket dør i KL.

KL ser ikke et potentiale i de mange penge, der bruges på at bygge og drifte de kommunale haller og føler åbenbart ikke et ansvar for at bidrage til at øge folkesundheden og dermed blandt andet forebygge diabetes og andre sygdomme, der hænger sammen med for lidt bevægelse og usund livsstil. 

Forstå det, hvem der kan!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion