Folkeafstemning om reform tidligst til sommer

Socialdemokraterne vil først til sommer afgøre, om de vil lægge stemmer til den øvrige oppositions ønske om en folkeafstemning om kommunalreformen. Kun én gang tidligere har Folketinget sendt et lovforslag til folkeafstemning. Befolkningen sagde nej. Og SR-regeringen trak hele lovkomplekset tilbage
Marie Andergren

Nu afventer vi og ser, hvordan udvalgsarbejdet går. Og indtil det modsatte er bevist, håber vi, at regeringen tænker sig om

Ole Stavad (S)
Kommunalordfører
Fakta
  • Muligheden for at sende lovforslag til folkeafstemning er kun blevet brugt én gang, nemlig med jordlovene i 1963.

  • Jordlovene bestod af 10 lovforslag hvoraf fire kom til afstemning på baggrund af Grundlovens § 42.

  • Formålet med jordlovene var at bremse spekulation i landbrugsjord, men de borgerlige partier var imod at staten skulle få så stor indflydelse over landbrugsjorden.

  • Venstre og De Konservative, som rådede over mere end en tredjedel af pladserne i Folketinget, fik sat fire af lovforslagene til folkeafstemning.

  • De fire love blev forkastet ved folkeafstemningen og SR-regeringen trak efterfølgende hele lovkomplekset tilbage.


  • Kilde: Retsforbundet og www.folkestyre.dk
    Socialdemokraterne vil først til sommer afgøre, hvorvidt de ønsker at lægge stemmer til den øvrige oppositions ønske om en folkeafstemning om kommunalreformen.

    "Det er alt for tidligt at diskutere en folkeafstemning nu. Ifølge Grundloven er det jo først, når lovene har været til tredjebehandling, at man kan begynde at samle de 60 underskrifter, og det er til juni," siger kommunalordfører Ole Stavad (S) til Altinget.

    Han påpeger desuden, at en afgørelse er helt udelukket før Socialdemokraterne har fundet en ny formand ved partiets urafstemning, som forventes afsluttet den 12. april.

    Ole Stavad sætter i første omgang sin lid til, at VK-regeringen og Dansk Folkeparti dette forår er mere lydhøre overfor oppositionens indvendinger end hidtil.

    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00