Forebyggelsen, der blev fjernet

Udgifter til fysioterapi blev sendt videre i systemet, da Sundhedsstyrelsen og ministeren ændrede reglerne for vederlagsfri fysioterapi. Dansk Parkinsonforening frygter konsekvenserne.
Susanne Baden
Fakta
Svært fysisk handicap definerer Sundhedsstyrelsen således:
En patient, som kan klare sig selv indendørs i døgnets 24 timer uden hjælp eller hjælpemidler til den daglige personlige livsførelse, har ikke et svært fysisk handicap.

Kilde: Sundhedsstyrelsen
Økonomien blev tungen på vægtskålen, da politikerne i december sidste år ændrede reglerne, så personer med en kronisk sygdom fortsat er berettiget til vederlagsfri fysioterapi - men først, når man er "svært fysisk handicappet".

Ønsker personer med en fremadskridende kronisk sygdom at få økonomisk støtte til fysioterapi, inden de bliver svært handicappede, så skal de i dag selv betale den del af udgiften, som sygesikringen ikke dækker. Derefter kan de søge gennem det sociale system for at få dækket de nødvendige udgifter.

Dansk Parkinsonforeningen er oprørte over denne udvikling, da det betyder, at mange af deres medlemmer, som endnu er på arbejdsmarkedet, skal til at ansøge socialforvaltningen om merudgifter. Derved bliver de sociale klienter på grund af et nødvendigt behandlingsbehov, som burde kunne dækkes i sundhedssystemet.

Socialrådgiver ved Dansk Parkinsonforening Lene Poulsen fortæller, at konsekvensen allerede nu lader sig mærke: "Vi har eksempler på folk, som må stoppe helt med fysioterapi." Hun er af den opfattelse, at de nye regler rammer de patienter, som ikke selv har råd til at betale den årlige merudgift, som følger af de en til to ugentlige besøg hos fysioterapeuten.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00