Debat

Forening om kønsskifte-sag: Stater har ikke ret til at nægte et menneske dets egen identitet

Det er en grundlæggende menneskeret at udtrykke sit eget køn. Derfor er det glædeligt, at juridisk kønsskifte nu også bliver muligt for børn. Det sikrer nemlig en bedre mental sundhed og sundere voksne, skriver Helge Sune Nymand

FN har fastslået, at det er en grundlæggende menneskeret at udtrykke sit eget køn. Derfor må stater ikke nægte et menneske dets identitet, skriver Helge Sune Nymand.
FN har fastslået, at det er en grundlæggende menneskeret at udtrykke sit eget køn. Derfor må stater ikke nægte et menneske dets identitet, skriver Helge Sune Nymand.Foto: Rebecca Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At CPR-administrationen nu vil behandle ansøgninger om nyt cpr-nummer fra personer under 18 i stedet for at afvise dem per automatik, er en nyhed, der blev modtaget med stor jubel i mange hjem.

Som borgere i et digitaliseret land som Danmark bruger vi hele tiden vores cpr-nummer i kontakten med offentlige og private instanser, uanset om vi lægger mærke til det eller ej. I en del af tilfældene bliver oplysninger om køn udledt af nummeret. Det gælder i høj grad også for børn og unge, der figurerer på kønnede klasselister, viser sundhedskort hos lægen og nogle gange har brug for at vise pas ved rejser over grænsen.

Transkønnede børn og unge har et brændende ønske om at få mulighed for at ændre deres cpr-nummer, så de ikke behøver at forsvare sig og involvere omverden i deres kønsidentitet

Helge Sune Nymand
Forperson, Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn

Når oplysningerne om borgeren i de offentlige registre ikke passer med virkeligheden, kan der opstå en situation hvor barnet skal forklare årsagen til en myndighedsperson eller andre, der måske, måske ikke, vil forstå, at køn er en mere kompleks størrelse end blot et lige eller ulige ciffer.

Af den årsag har transkønnede børn og unge et brændende ønske om at få mulighed for at ændre deres cpr-nummer, så de ikke behøver at forsvare sig og involvere omverden i deres kønsidentitet. For denne gruppe af børn og unge handler det om at indgå på lige fod i samfundet med deres jævnaldrende.

Bedre mental sundhed
Alle, der har haft med humanfysiologi og neuropsykologi at gøre, kan skrive under på, at køn og krop er en kompleks størrelse. Det rækker langt ud over, hvad man havde tænkt, da CPR-registret blev sat i drift sidst i 1960’erne. Det betyder, at der er mennesker, som ikke bliver korrekt repræsenteret af det. Heldigvis kan nogle af de situationer klares med den forholdsvis simple administrative ændring, det er at skifte et ciffer i et felt i databasen.

Læs også

Køn er en central del af et menneskes biologi, identitet og personlighed. Derfor har FN slået fast, at det er en grundlæggende menneskeret selv at udtrykke sit køn. Stater har ikke ret til at nægte et menneske dets egen identitet. Vi ved da også af erfaring fra andre lande, at transpersoner, der får mulighed for at bringe orden i deres papirer med markering af køn i offentlige registre, oplever en bedre mental sundhed end personer, der ikke har den mulighed.

Vi ved af erfaring fra andre lande, at transpersoner, der får mulighed for at bringe orden i deres papirer, oplever en bedre mental sundhed

Helge Sune Nymand
Forperson, Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn

Da børn som bekendt har de samme menneskerettigheder som voksne er det glædeligt, at de nu også får mulighed for rent faktisk at handle på dem. Det er til børnenes bedste at, de kan få lov at rette fejlagtige oplysninger om køn i CPR-registret.

Mulighed for at bringe papirerne i orden
Børn og unge, der bliver mødt med forståelse og anerkendelse om deres identitet og køn, trives væsentligt bedre end børn og unge, der hele tiden skal forklare og forsvare sig. Børn og unge, der trives, har lettere ved at passe deres skolegang og fritidsinteresser. Det kommer der sundere voksne ud af.

Det eneste, vi som forældre ønsker os for vores børn, er, at de får mulighed for at vokse op i kærlighed og tryghed. For transkønnede børn og unge kræver det støtte og anerkendelse af deres nærmeste, adgang til relevant sundhedsfaglig hjælp og mulighed for at bringe papirerne i orden.

Det første hviler på os, der er deres familie; at vi lytter til dem, sætter os ind deres situation og støtter dem. Det sundhedsfaglige er dækket ind af kyndige læger, der som i dag nidkært og samvittighedsfuldt udreder børnene efter sundhedsstyrelsens vejledning. Men det sidste, der burde være det simpleste - at rette et ciffer i en database - det er det, der nu lader til at blive muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00