Debat

Skræmmende huller i hjerte-diagnostik i Udkantsdanmark

DEBAT: En ny undersøgelse viser, at man rundt på nogle hospitaler mangler adgang til livsvigtige diagnostiske-redskaber især i weekenderne og om natten. Det kan ikke være rigtigt, at hjertebehandlingen skal være så geografisk skæv, skriver blandt andet Hjerteforeningen og hjertelægernes lægefaglige selskaber.

Dansk Selskab for Akutmedicin, Dansk Cardiologisk Selskab og Hjerteforeningen har lavet en undersøgelse, der afdækker modtagelsen af akutte hjertepatienter landet over.
Dansk Selskab for Akutmedicin, Dansk Cardiologisk Selskab og Hjerteforeningen har lavet en undersøgelse, der afdækker modtagelsen af akutte hjertepatienter landet over.Foto: Colourbox
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dan Brun Petersen, Christian Gerdes og Anne Kaltoft
Formænd for Dansk Selskab for Akutmedicin (DASEM), Dansk Cardiologisk Selskab (DCS) & Hjerteforeningen

Skræmmende mange hospitaler modtager potentielle hjertepatienter uden sikkert og hurtigt at kunne stille den rigtige diagnose. Der er ikke personale med nødvendige kompetencer inden for hjerteområdet.

Det er stik mod anbefalinger.

Modtagelsen af akutte hjertepatienter
Dansk Selskab for Akutmedicin, Dansk Cardiologisk Selskab og Hjerteforeningen har gennemført en undersøgelse, der afdækker, hvordan akutte hjertepatienter bliver modtaget på danske hospitaler.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv et indlæg til [email protected]

Undersøgelsen indeholder elementer af "russisk postnummer-roulette".

Undersøgelsen påviser klare mangler i det døgndækkende beredskab på landets hospitaler, som modtager akutte hjertepatienter.

Vi er helt på det rene med, at selv i et lille land som Danmark kan geografiske forhold spille ind, når det gælder borgernes mulighed for hurtigt og effektivt at blive transporteret til et hospital.

Dan Brun Petersen, Christian Gerdes og Anne Kaltoft
Formand for Dansk Selskab for Akutmedicin, formand for Dansk Cardiologisk Selskab & Formand for Hjerteforeningen

Akutte hjertepatienter bliver døgnet rundt modtaget på enten hjertemedicinske afdelinger/afsnit eller fælles akutmodtagelser. En hurtig diagnosticering og behandling er essentiel for overlevelse og bedring med færrest mén.

Ekkokardiografi er afgørende ved diagnosticering
Ekkokardiografi (ultralydsundersøgelse af hjertet) er en afgørende undersøgelse ved diagnosticering af akutte hjertepatienter. Især patienter med åndenød og lavt blodtryk af uafklaret årsag har behov for at få foretaget en akut ekkokardiografi. Ellers kan det være uhyre vanskeligt at fastslå, hvad de fejler, og dermed hvilken akut og ofte livsreddende behandling de har brug for.

Undersøgelsen viser med sørgelig tydelighed, at på 8 % af de afdelinger, der modtager akutte hjertepatienter, kan der i dagtiden ikke altid udføres ekkokardiografi.

Om natten og i weekenderne er der hele 14 % af afdelingerne, som ikke rutinemæssigt kan gennemføre en ekkokardiografi af de akutte hjertepatienter.

Så postnummeret afgør, om akutte hjertepatienter bliver indlagt på en afdeling, hvor lægerne ikke har mulighed for at få vished om, hvad patienterne fejler.

Et forskønnet billede
Vi nærer mistanke om, at problemet ikke er mindre end beskrevet. Undersøgelsen bygger på selvrapporteringer, og man kan ikke fortænke pressede afdelinger i eventuelt at pynte lidt på de vilkår, man arbejder under.

Nogle afdelinger har sandsynligvis forskønnet billedet, ligesom enkelte afdelinger helt har undladt at deltage i undersøgelsen.

Vi er helt på det rene med, at selv i et lille land som Danmark kan geografiske forhold spille ind, når det gælder borgernes mulighed for hurtigt og effektivt at blive transporteret til et hospital.

Men fremme på hospitalet er det er urimeligt – og uacceptabelt – at patienter, der potentielt lider af alvorlige og livstruende hjertesygdomme, ikke modtager den nødvendige hurtige udredning.

Vi må på patienternes vegne kræve, at hospitalerne og regionerne lever op til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og de faglige selskaber om, at der skal kunne udføres akut ekkokardiografi døgnet rundt på afdelinger, der modtager akutte hjertepatienter.

Udkantsdanmark lider mest
Problemet er størst i Udkantsdanmark. Og mindst, hvor der er mere direkte adgang til specialiserede hjertecentre.

I forvejen er der mange faktorer, der medfører ulighed i sundhed for danske borgerere.

Men at borgere Udkantsdanmark, der er i størst risiko for at erhverve hjerte-kar-sygdomme, oven i købet får den ringeste behandling på hospitalerne – det er åbenlyst kritisabelt.

For hjertepatienter og deres pårørende føjer det spot til skade, at død og invaliditet kunne have været forhindret blot med en standardundersøgelse og –behandling.

Op til flere løsninger
Det er den letteste sag i verden blot at udpensle problemer. Langt vanskeligere er det at pege på løsninger. Når det gælder modtagelsen af akutte hjertepatienter er der flere muligheder – både på lang og på kort sigt.

Her og nu kan der høstes væsentlige gevinster ved en optimering af den telemedicinske vurdering og visitation af de akutte patienter, inden de ankommer på hospitalet.

På den måde kan de akutte hjertepatienter uopsætteligt indlægges på de afdelinger, der døgnet rundt har de relevante kompetencer.

Dette kræver en særlig udrustning af ambulancer og træning af personale, som yder den præhospitale behandling og indsats.

En stor opgave, men ikke urealistisk – og der er mange gode forsøg i gang allerede.

Diagnosticering døgnet rundt
På sigt er det er afgørende, at patienter med akut opstået hjertesygdom kan blive diagnosticeret og behandlet kompetent uafhængigt af tidspunktet på døgnet, og hvor i landet de befinder sig.

Det kræver, at alle afdelinger, som modtager akutte hjertepatienter, har rutinemæssig bemanding med hjertemedicinske speciallægekompetencer og mulighed for akut ekkokardiografi.

Det fordrer flere speciallæger i hjertemedicin. Denne løsning ligger ikke lige for, da det tager 7-10 år at videreuddanne en nyuddannet læge til speciallæge i hjertemedicin.

Midlertidige løsninger
Mens vi venter på de nye hjertelæger, kunne en midlertidig løsningmodel være, at sygehuse, som ikke har det nødvendige beredskab, ikke modtager hjertepatienter akut.

En anden løsning kunne være mere fleksibel brug af speciallægeressourcerne.

Det kan for eksempel være i form af døgndækkende udrykningstjenester med speciallæger til hospitaler, der har behov for akut ekkokardiografi og speciallægevurdering af en hjertepatient.

Endelig kan man også forestille sig en bedre uddannelse af akutlæger, så de kan foretage en fokuseret ultralydsundersøgelse.

Denne kan afgøre, hvor hurtigt og nødvendigt det er at indhente assistance fra en hjertelæge.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) udtalte ved sin tiltræden: "Postnummeret er desværre alt for afgørende".

Vi er helt enige.

Vi kan ikke leve med, at hjertepatienter er på Herrens Mark i Udkantsdanmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00