Debat

Forskningsleder: Høj kræftdødelighed blandt mænd skal i fokus

DEBAT: Kønsforskellene i kræft bør indgå i evalueringen af Kræftplan IV og blive set som et område, der skal tages en skarp vinkel på i en kommende kræftplan, skriver Svend Aage Madsen.

I en ny kræftplan bør der indgå en klar strategi for, hvordan mænds overdødelighed kan nedbringes, skriver Svend Aage Madsen. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)<br>
I en ny kræftplan bør der indgå en klar strategi for, hvordan mænds overdødelighed kan nedbringes, skriver Svend Aage Madsen. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend Aage Madsen
Forskningsleder, Rigshospitalet, formand, Forum for Mænds Sundhed

Det er rigtig godt, der skal laves en evaluering af Kræftplan IV og gøres status på initiativerne i den på Altingets konference den 3. februar. Der er mange spændende punkter på dagens agenda, blandt andet: "Hvordan ser virkeligheden ud"?

Ét emne synes dog fraværende, nemlig kønsforskelle i kræftdødeligheden. I målsætningen for Kræftplan IV hed det, at flere skal overleve kræft, og planen skulle vedrøre alle elementer i patientforløbet, for eksempel tidlig opsporing, udrednings- og behandlingsforløb og rehabilitering.

På alle disse områder er der kønsforskelle: Mænd har cirka 40 procent større dødelighed af kræft end kvinder, selvom mænd "kun" får kræft cirka ti procent hyppigere end kvinder. Det vil sige, at mænds kræftdødelighed er fire gange så stor, som den behøvede at være. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Denne overdødelighed for mænd har ikke rokket sig en tøddel siden den første kræftplan i 2000. Heller ikke som resultat af Kræftplan IV.

Kommunikationsudfordringer
Når det gælder opsporing og udredning, ved vi, at mænd i gennemsnit kommer 30 procent mindre hos den praktiserende læge end kvinder.

Hverken læger eller sygeplejersker er i deres uddannelser blevet trænet i at tage hensyn til, at der kan være forskelle på de måder, man bedst kommunikerer med henholdsvis mænd og kvinder.

Svend Aage Madsen
Forskningsleder, Rigshospitalet, formand, Forum for Mænds Sundhed

Netop der, hvor tegnene på kræft skal opdages, og hvorfra man skal sendes videre. Når det gælder udredning og behandling oplever mænd oftere end kvinder, at kommunikationen mellem dem og sundhedsvæsnet ikke altid er den bedste. 

Hverken læger eller sygeplejersker er i deres uddannelser blevet trænet i at tage hensyn til, at der kan være forskelle på de måder, man bedst kommunikerer med henholdsvis mænd og kvinder.

Når det kommer til rehabilitering, som vi i dag ved er central for resultatrig behandling og overlevelse af kræft, deltager kun 15 procent af mænd i internat-rehabilitering og kun en tredjedel i daglig rehabilitering i lokalområdet. Selvom der burde være over 50 procent af mænd, da mænd har større forekomst af kræft.

Læs også

Behov for en klar strategi
Vi håber, at denne problemstilling, kønsforskellene i kræft,  vil indgå i evalueringen af Kræftplan IV og på konferencen blive set som et område, der skal tages en skarp vinkel på i en kommende kræftplan. 

Ikke mindst set i lyset af, at den danske regering og sundhedsstyrelsen med sin direktør i spidsen har tilsluttet sig WHO's "Strategy on the health and well-being of men", hvori et centralt mål er at nedbringe mænds overdødelighed af alle sygdomme herunder kræft.

I en ny kræftplan bør der indgå en klar strategi for, hvordan mænds overdødelighed kan nedbringes. 

Og herunder konkrete planer og systematiske tiltag for:

  • Hvordan sundhedsvæsenets tilbud til mænd kan bedres med henblik på tidligere opsporing af kræft 
  • Hvordan mænd kan få bedre udbytte af mødet med sundhedsvæsenet med henblik på tidlig og præcis diagnosticering
  • Hvordan mænds udbytte af behandling og rehabilitering kan forbedres med henblik på bedre overlevelse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Aage Madsen

Forskningsleder, Rigshospitalet, formand, Forum for Mænds Sundhed
cand.psych. (Aarhus Uni. 1981), ph.d. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00